Poradna: Majetková situace a invalidní důchod

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Milan: Ze zdravotních důvodů si budu žádat o invalidní důchod. Bude hrát při výpočtu roli, že platím alimenty na dvě děti a bydlím v nájmu?

Měsíční částka invalidního důchodu závisí pouze na rozhodných příjmech před přiznáním invalidity, získané době pojištění (včetně dopojištěné doby pojištění) a přiznaném stupni invalidity. Žádné jiné okolnosti měsíční částku invalidního důchodu neovlivňují. To znamená, že nerozhoduje ani počet vychovávaných dětí či situace ohledně bydlení. Současně platí, že případný příjem během pobírání invalidního důchodu již rovněž měsíční částku invalidního důchodu nezvýší.

TIP: Kalkulačka invalidního důchodu

Žádost o sociální dávky

V případě složité finanční situace je však možné si požádat o sociální dávky, např. příspěvek na bydlení. Zejména u invalidního důchodu I. a II. stupně se předpokládá, že příjemce invalidního důchodu bude mít vlastní příjmy a invalidní důchod je vhodné chápat jako „finanční kompenzaci“ za zhoršení zdravotního stavu a horšího uplatnění na trhu práce. Doba pobírání invalidního důchodu I. a II. stupně se nehodnotí jako náhradní doba pojištění pro budoucí výpočet starobního důchodu, takže pro příjemce invalidního důchodu I. a II. stupně je vhodné vykonávat výdělečnou činnost, ze které vzniká povinnost platit sociální pojištění – např. pracovat na zkrácený úvazek. Náhradní dobou pojištění pro důchodové účely je pouze doba pobírání invalidního důchodu třetího stupně.

Závěrem

Z důvodu platby alimentů a bydlení v nájmu Vám nevznikne nárok na vyšší invalidní důchod. Vhodné je pamatovat i na to, že finančně vyjít pouze s invalidním důchodem I. a II. stupně je velmi složité a většina invalidních důchodců I. a II. stupně si přivydělává.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí