Poradna: OBZP a vratka srážkové daně

štítek Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Vojtěch: V loňském roce jsem měl jako osoba bez zdanitelných příjmů nějaké brigády a dostal zpět srážkovou daň. Jak to bude letos? Můžu dostat zpátky i srážkovou daň ze spořicího účtu nebo z termínovaného vkladu?

Odvodem srážkové daně je splněna daňová povinnost a až na výjimky ji nelze obdržet zpět. Výjimkou je právě srážková daň ze závislé činnosti.

Pravidla pro vratku daně z DPP

Odvedenou srážkovou daň z dohody o provedení práce je možné zahrnout do daňového přiznání, v případě práce pro více zaměstnavatelů na dohodu o provedení práce během roku je nutné zahrnout do daňového přiznání všechny tyto DPP. V případě, že je roční daňová povinnost nižší než zaplacená daň z příjmu během roku (včetně srážkové daně), potom se obdrží po podaném daňovém přiznání tato srážková daň zpět formou daňové vratky. Nejčastějším důvodem je skutečnost, že daňový poplatník měl během daného roku pouze příjem z dohod o provedení práce a v daňovém přiznání uplatní slevu na poplatníka.

Limit pro srážkovou daň

Srážková daň z dohody o provedení práce se během roku 2023 odvádí, když je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně a u zaměstnavatele není podepsáno prohlášení k dani a při výpočtu daně z příjmu se tedy neuplatňuje měsíční sleva na poplatníka.

Kdy se obdrží srážková daň na účet?

Např. za rok 2023 je z důvodu uplatnění roční slevy na poplatníka ve výši 30840 Kč daň z příjmu nulová až do ročního daňového základu ve výši 205600 Kč. Pokud má tedy např. daňový poplatník během roku příjem z DPP souhrnně ve výši 100000 Kč a odvedl během roku srážkovou daň z příjmu ve výši 15000 Kč, potom obdrží po podaném daňovém přiznání celou částku srážkové daně ve výši 15000 Kč zpět.

U bankovních produktů nelze dostat daň z příjmu zpátky

Srážkovou daň z finančních produktů však nelze obdržet zpět. Odvedenou srážkovou daň ze spořícího účtu či termínovaného vkladu zpět dostat nemůžete a srážkovou daň Vám přímo strhává banka.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí