Poradna: Okamžitý nástup do nového zaměstnání a odstupné

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Eva: V práci jsem obdržela výpověď pro nadbytečnost a již během výpovědní doby jsem si našla navou práci. Ovlivní to nějak částku odstupného?

Zaměstnavatel může ukončit pracovní poměr vždy pouze v souladu se zákoníkem práce. V případě, že jste obdržela výpověď pro nadbytečnost dle § 52, písmene c) zákoníku práce, potom Vám náleží odstupné v souladu se zákoníkem práce. Obdržení výpovědi pro nadbytečnost není důvodem, proč by odstupné nenáleželo.

Jednorázové finanční odškodnění

Částka odstupného je upravena v § 67 zákoníku práce a závisí na odpracovaných letech u zaměstnavatele. Pro nárok na odstupné není vůbec rozhodující, kdy nastoupíte do nového zaměstnání nebo kdy začnete podnikat. Odstupné se nesnižuje ani nezvyšuje ani z důvodu evidence na úřadu práce. Z důvodu, že jste si rychle našla nové pracovní uplatnění tedy nedojde ke snížení částky odstupného.

Částka odstupného

Odstupné je jednorázovým finančním odškodněním pro zaměstnance, že ztratil zaměstnání bez svého vlastního zavinění.

  • Když trval pracovní poměr u zaměstnavatele méně než rok, tak náleží odstupné ve výši jednonásobku průměrného výdělku zaměstnance.
  • V případě, že trval pracovní poměr alespoň jeden rok a méně než dva roky, potom náleží odstupné ve výši dvojnásobku průměrného výdělku zaměstnance.
  • Jestliže však trval pracovní poměr alespoň dva roky, tak náleží odstupné ve výši trojnásobku průměrného výdělku zaměstnance.

Zaměstnavatelé vyplácí odstupné po skončení pracovního poměru v nejbližším výplatním termínu

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí