Poradna: Nová žádost o invalidní důchod nebo odvolání

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Zita: Pobírám invalidní důchod druhého stupně, ze zdravotních důvodů jsem však musela ukončit práci na zkrácený úvazek na recepci. Do předčasného důchodu jsem odejít do konce září nemohla, tak jsem si požádala o zvýšení invalidity, ale neúspěšně. Mám se odvolat? Za jak dlouho lze podat novou žádost?

Posouzení zdravotního stavu pro účely invalidního důchodu je výlučně na posudkovém lékaři, který má k dispozici rozhodné lékařské zprávy. V naší poradně nejsme schopni posoudit, zdali Váš zdravotní stav odpovídá druhému či třetímu stupni invalidity. Pokud máte pochybnosti, tak si samozřejmě můžete proti rozhodnutí podat v zákonné lhůtě námitky, kde je však nutné vše řádně odůvodnit.

Nová žádost

Samozřejmě si můžete v budoucnu podat znovu žádost o přezkoumání zdravotního stavu za účelem přiznání vyššího stupně invalidity, nejdříve však po ukončení současného řízení, a to včetně příslušné právní lhůty. V případném novém řízení by bylo nutné doložit nové lékařské zprávy jako nové rozhodné skutečnosti pro zvýšení invalidity.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí