Poradna: Jak vysokou budu platit zálohu na zdravotním pojištění?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Radovan: Jsem OSVČ, v letošním roce platím zálohy na zdravotním pojištění ve výši 2722 Kč. Vím, že v lednu již budu platit vyšší zálohu. Můžete mi říci, jak vysokou, když se teď všechny zákony mění.

Při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti musí být vždy placena alespoň minimální měsíční záloha na zdravotním pojištění. V roce 2023 činí minimální měsíční záloha 2722 Kč, právě takto vysokou měsíční zálohu nyní platíte.

Minimální záloha v roce 2024

Pro rok 2024 se minimální měsíční záloha na zdravotním pojištění zvyšuje na 2968 Kč. Poprvé musí být měsíční záloha zaplacena za leden. Vzhledem k tomu, že splatnost zálohy je do 8. dne následujícího měsíce, tak poprvé budete tuto vyšší měsíční zálohu platit začátkem února za leden.

Záloha po odevzdání přehledu za rok 2023

Jakmile odevzdáte přehled za rok 2023, tak se Vám vypočítá nová měsíční záloha. Pokud vyjde skutečná měsíční záloha (v závislosti na dosaženém zisku za rok 2023) vyšší než minimální měsíční záloha, tak poprvé za měsíc, kdy odevzdáte přehled za rok 2023, budete platit tuto novou měsíční zálohu. V případě, že skutečná měsíční záloha by byla nižší než minimální měsíční záloha, tak i po odevzdání přehledu za rok 2023 budete stále platit minimální měsíční zálohu platnou v roce 2024 ve výši 2968 Kč.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí