BRIC – Nový fond, velké možnosti

štítek Realitní trh čtení na 3 minuty

foto: Dům financí

Již z názvu článku tušíme, že se pod pojmem BRIC skrývá zkratka. Co vlastně znamenají „čtyři písmena“, která fondy Parvest a Templeton obohacují a vedou kupředu?

Brazílie, největší země jihoamerického subkontinentu, se pyšní silnou průmyslovou základnou, rozvíjejícím se zemědělstvím a obrovským množstvím nerostného bohatství. I přesto, že brazilské hospodářství prodělalo v 80. letech nejhlubší krizi v dějinách (mj. tehdy největší dlužník na světě), se nám objevuje v tomto fondu, neboť nerostné suroviny jako je železná ruda, mangan, bauxit, nikl, olovo, zlato, chrom, měď, cín a uran, jsou žádány celým světem v obrovském měřítku a tato země jich má neskutečný nadbytek. Vedle bohatství nerostných surovin je známá také jako největší producent kávy, cukru, třtiny a jiných zemědělských plodin.

Pro Rusko bylo těžké transformovat ekonomiku státu z centrálně plánované na tržní. Nikdo si nedokázal představit, že Stalinova sovětská ekonomika zvládne skok k velice vyspělým zemím. Ale díky vývozu, v dnešní době nejvíce žádaného zemního plynu a ropy, skoro „běží“ k dosažení svých cílů.

Indie drží hned dvě druhá místa. V prvním případě jde o zalidnění země a v druhém, z ekonomického hlediska, rozvoj země. Růst chemikálií, léků, manufaktur neustále stoupá a export těchto surovin zároveň s levnou pracovní sílou je příčinou druhého postu ve zmiňovaném ekonomickém žebříčku.

Už od poloviny 90. let 20. století je v Číně nastartován rychlý hospodářský růst, který stimuluje všechny oblasti národního hospodářství. Vláda země se v posledních letech snaží podporovat a ochraňovat zahraniční investice, které mají pro zemi velký význam. Vedle investic je Čína velmi známá svou výrobou levného textilu, obuvi a dalšího spotřebního zboží. Také v produkci uhlí a elektroniky se drží na prvním místě. Ekonomika této nejlidnatější země světa vykazuje za rok 2006 růst o 10,7%. Už v roce 2005 předstihla britskou a dostala se tak na 4. místo na světě a rychlým tempem dosahuje na Německo. Odhaduje se, že v roce 2040, by se Čína mohla stát ekonomicky nejsilnější zemí světa.

Opravdu si celá „čtyřka“ zaslouží dostat titul „Sprinteři v ekonomice“?

Ano, na každou zemi se štěstí usmálo, ať už z hlediska nerostných surovin, zemědělských plodin, či nadbytku pracovních sil. BRIC patří do skupiny rozvíjejících se trhů (emerging markets – EM), jejich vliv na světovou ekonomiku je však v porovnání s ostatními zeměmi EM neporovnatelně větší. Blíží se k desetině celosvětového HDP, přičemž toto číslo se stále zvyšuje a do budoucna má porazit země takové kvality jako jsou Japonsko, USA, Francie, Itálie atd. Spolu se zvyšováním ekonomik míří nahoru i akciové trhy a investoři se zajímají právě o fondy, jejichž „hnací motor“ jsou země BRIC. V ČR je možnost využít fondy: Parvest BRIC Equities, HSBC BRIC Market Equity, HSBC BRIC Freestyle (navíc možnost investování v Hongkongu), Fond ESPA Stock BRICK (navíc možnost investování v Jižní Koreji), Franklin Templeton Invest Funds a Templeton BRIC. Jako každá investice je i tato spojená s vysokým rizikem (např.: závislost na komoditách, vyčerpání zdrojů, sociální situace atd.), z čehož plyne, že ne každý investor se na takovou cestu může vydat. Dohady o tom, zda je výhodné, či nevýhodné investovaní do výše uvedených fondů se dostávají do debat u všech brokerů čím dál častěji.

Přiblížila jsem trochu bohatství nejrychleji se rozvíjejících zemí světa a nabídla pár fondů, které Vám umožní otevřít dveře do trochu drsnější, ale také finančně zajímavější reality. A teď už jen Vy, už jste se rozhodli?

Natalia Gregušová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí