Poradna: Vyšší stupeň invalidity, ale stejná částka důchodu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Antonín: Přes dvacet let pobírám částečný invalidní důchod, ale před pár lety mi byl uznán invalidní důchod druhého stupně, ale částka invalidního důchodu se mi tehdy nezměnila. Můžete mi to vysvětlit?

V minulosti byly v Česku vypláceny pouze částečné invalidní důchody a plné invalidní důchody. Nyní se vyplácí invalidní důchody prvního stupně, druhého stupně a třetího stupně.

Obecně platí, že při změně stupně invalidity dochází i k automatickému přepočtu a upravení výše invalidního důchodu. Při přepočtu invalidního důchodu zůstává základní výměra invalidního důchodu stejně vysoká a příslušným koeficientem se násobí pouze procentní výměra invalidního důchodu.

Legislativní úprava

Dle zaslaných údajů předpokládám, že u Vás došlo k situaci, že Vám byl v minulosti přiznán částečný invalidní důchod, který se následně upravil na invalidní důchod druhého stupně a zde v souladu se zákonem č. 220/2011 Sb. platí, že vznikl-li nárok na částečný invalidní důchod před 1. lednem 2010 a při kontrolní lékařské prohlídce konané po roce 2011 je zjištěna invalidita druhého stupně, tak náleží invalidní důchod v dosavadní výši.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí