Poradna: Příspěvek na penzijko od dvou zaměstnavatelů

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Alice: Pracuji na zkrácený úvazek pro dva zaměstnavatele současně, nyní mi chce přispívat na důchodové spoření i druhý zaměstnavatel. Je to možné?

Obecně Vám samozřejmě mohou oba zaměstnavatelé finančně přispívat na různé finanční produkty, ale daňové výhody platí pouze pro některé smlouvy, např. právě smlouvu o penzijním připojištění nebo smlouvu o doplňkovém penzijním spoření.

Legislativní podpora „penzijních produktů“

Stát podporuje spoření na důchod využitím penzijního připojištění nebo doplňkového penzijního spoření formou daňového odpočtu, státního příspěvku i daňového zvýhodnění pro příspěvky zaměstnavatele. Legislativou není přitom stanovené, že daňové osvobození se vztahuje pouze na příspěvky od jednoho zaměstnavatele.

Roční limit 50000 Kč

Na Vaši smlouvu o penzijním připojištění nebo doplňkovém penzijním spoření Vám mohou přispívat oba zaměstnavatelé. Za rok 2023 je roční limit pro daňové osvobození (od daně z příjmu fyzických osob, sociální pojištění a zdravotního pojištění) pro příspěvky zaměstnavatele do 50000 Kč za rok. Limit se sleduje u každého zaměstnavatele zvlášť. Uvedený limit platí v souhrnu pro všechny státem podporované produkty, tedy např. i životní pojištění.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí