Poradna: Exekuce z důchodu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Hana: Odešla jsem do předčasného důchodu, bohužel mám ještě nějaké dluhy. Bude nějak zohledněno, že mám už pouze důchod?

Exekuce může být prováděna i z důchodu, vždy však za dodržení zákonných podmínek, kdy musí každému dlužníkovi zůstat nezabavitelné minimum. Odchodem do starobního důchodu tedy nedochází k automatickému „oddlužení“.

Struktura dluhů

V dotazu neuvádíte, jaké částky dlužíte, v jakém stavu jsou pohledávky (zdali splácíte na základě nějaké dohody nebo již probíhá exekuce…) a jakého původu jsou Vaše dluhy (zdali se jedná o přednostní či nepřednostní). Všechny tyto okolnosti mají pochopitelně významný vliv na možnost řešení Vaší situace. Ideální je samozřejmě komunikace s věřiteli a včasné řešení finančních problémů. V případě, že jsou Vaše finanční problémy závažnějšího rázu, tak je vhodné je řešit v součinnosti s odborníkem, který bude mít k dispozici kompletní údaje o Vaší finanční situaci.

Možnost přivýdělku

Na doplnění uvádím, že pokud byste chtěla Vaši finanční situaci aktivně řešit i formou vyššího příjmu, tak předčasní důchodci nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění (v opačném případě by nemohli současně pobírat předčasný důchod). V roce 2023 si předčasní důchodci nejčastěji přivydělávají na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč a méně.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí