Poradna: Předčasný důchod v září a výchovné

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Judita: Nakonec mám ještě možnost mít přiznaný předčasný důchod v září. Mám však dotaz, jak to bude s výchovným na děti? V jaká náleží částce? Krátí se nebo ne? A co valorizace a můj předčasný důchod?

Výchovné na děti náleží i k předčasnému důchodu. Z důvodu odchodu do předčasného důchodu se výchovné na děti nijak nesnižuje. Výchovné na děti u starobních důchodů přiznaných v roce 2023 činí 500 Kč na každé dítě. Mimořádná červnová valorizace, kdy se procentní výměra státních důchodů zvýšila o 2,3 % a 400 Kč, se vztahuje i na předčasné důchody přiznané v září letošního roku, neboť pro tyto důchody platí ještě stávající zákonná úprava, tedy před legislativními změnami, jejichž účinnost je nakonec od 1. října.

Zvýšilo se i výchovné na děti

Vzhledem k tomu, že částka výchovného na děti je součástí procentní výměry důchodu, tak se z důvodu mimořádné červnové valorizace zvýšilo i výchovné na děti. Mimořádná červnová valorizace se totiž vztahovala na celou procentní část starobního důchodu.

Zvýšení důchodu od ledna

Každý starobní důchod se skládá ze základní výměry důchodu a procentní výměry důchodu. Během řádné lednové valorizace se bude zvyšovat pouze základní výměra důchodu, a to o 360 Kč. O tuto částku se zvýší měsíční penze řádným starobním důchodcům i předčasným důchodcům.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí