Poradna: Stravenkový paušál a DPP

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Libuše: V předčasném důchodu pracuji na dohodu o provedení práce. Mohu od zaměstnavatele dostat stravenkový paušál? Nebrání tomu práce na DPP nebo přiznání předčasného důchodu?

Předčasný důchodce nemůže mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění. V případě, že by předčasný důchodce takový příjem měl, tak za dané období mu nenáleží výplata předčasného důchodu. Jakmile předčasný důchodce dosáhne řádného důchodového věku, tak již může mít libovolné příjmy.

Limit u DPP v roce 2023

Z hrubé odměny z dohody o provedení práce se v roce 2023 sociální pojištění neplatí, když je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně.

Stravenkový paušál u DPP

I zaměstnanci pracující na základě dohody o provedení práce mohou od zaměstnavatele v případě splnění všech zákonných podmínek (tj. zejména vymezení směn, ideálně přímo v dohodě o provedení práce a následného evidování docházky) obdržet stravenkový paušál.

Limit pro neplacení pojistného ze stravenkového paušálu

Stravenkový paušál je však na straně zaměstnance osvobozen od daně z příjmu fyzických osob, sociálního pojištění a zdravotního pojištění pouze do limitu. Z částky nad limit se již přímé daně odvádí. V roce 2023 je stravenkový paušál osvobozen do částky 107,10 Kč za směnu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí