Poradna: Musím jako důchodce z podnikání platit zdravotní pojištění?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Josef: V loňském roce jsem odešel do starobního důchodu, celý život jsem byl zaměstnanec. Teď mám možnost menšího přivýdělku jako OSVČ. Jsem důchodce, takže zdravotní pojištění za mě platí stát. Budu muset platit zdravotní pojištění jako OSVČ?

Pro účely placení zdravotního pojištění budete současně státním pojištěncem a OSVČ. Souběh kategorií je možný. Pro Vás to znamená, že budete muset ze samostatné výdělečné činnosti platit zdravotní pojištění.

Výhoda vedlejší činnosti

Vzhledem k tomu, že budete samostatnou výdělečnou činnost vykonávat v důchodu, tak se pro Vás bude jednat o vedlejší samostatnou výdělečnou činnost. To znamená, že nebudete muset dodržet minimální vyměřovací základ, tak jako to mají OSVČ vykonávající hlavní samostatnou výdělečnou činnost a roční zdravotní pojištění se vypočítá ze skutečného vyměřovacího základu (poloviny daňového základu).

Zdravotní pojištění se platí vždy

Pro výpočet zdravotního pojištění není stanoven žádný limit, do kterého by podnikající penzisté neplatili zdravotní pojištění. Zdravotní pojištění se platí i ze zisku v jednotkách tisícikorun. Sazba zdravotního pojištění pro OSVČ je 13,5 % z vyměřovacího základu.

Příklad

Pan XY je v penzi a podniká. Za rok 2023 dosáhne hrubého zisku (příjmů ponížených o výdaje) ve výši 90000 Kč. Roční zdravotní pojištění bude činit 6075 Kč (90000 Kč × 50 % × 13,5 %).

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí