Poradna: Doložení doby zaměstnání, příjmů nikoliv

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Marta: Odchod do důchodu se mi blíží, dávám si dohromady důchodové záležitosti. Měla jsem neevidovanou dobu dva roky u jednoho zaměstnavatele, podařilo se mi ji doložit, ale doklady pro příjmy už nemám. Bude se mi započítávat průměrná mzda nebo minimální mzda? Budu kvůli tomu znevýhodněna?

Měsíční částka starobního důchodu závisí na získané době pojištění a průměrné hrubé měsíční mzdě v současné hodnotě za odpracované roky, tzv. osobním vyměřovacím základu. Pro výpočet Vašeho budoucí starobního důchodu je dobře, že se Vám podařilo doložit dobu pojištění a nebudete mít „mezery“ v pojištění.

Vyloučená doba pojištění

Vzhledem k tomu, že se Vám v daném zaměstnání nepodařilo doložit příjmy a ČSSZ je nemá ve své databázi, tak se pro výpočet starobního důchodu toto období použije jako vyloučená doba pojištění (dle § 16 zákona o důchodovém pojištění č. 155/1995 Sb.). To zjednodušeně řečeno znamená, že toto období nebude mít žádný vliv na výpočet osobního vyměřovacího základu, který se vypočítá pouze z ostatních rozhodných příjmů.

Nepoužije se ani minimální či průměrná mzda

Pro výpočet starobního důchodu se tedy pro dané období nepoužije ani minimální ani průměrná mzda, ale vyloučená doba pojištění. Tento systém je nejspravedlivější, neboť osobní vyměřovací základ není ovlivněn dosazením „umělých“ hodnot.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí