Poradna: Brigáda a zvýšení předčasného důchodu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jaroslav: Jsem v předčasném důchodu a nepravidelně si přivydělávám na dohody. Nemám nárok na zvýšení důchodu nebo snížení krácení, když v předčasném důchodu pracuji?

Předčasní důchodci nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění. Pokud byste takový příjem měl, tak by Vám nenáležela výplata předčasného důchodu. Z dohody o provedení práce se neplatí sociální pojištění, když je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně. Jestliže jste měl hrubou měsíční odměnu z dohody (nebo dohod) vždy 10000 Kč a méně, potom jste mohl současně pobírat předčasný důchod a čistou odměnu (odměny).

Kdy není nárok na zvýšení důchodu?

Osobně tedy předpokládám, že jste měl hrubou odměnu do limitu, z hrubé odměny neplatil sociální pojištění a v takovém případě samozřejmě nemáte nárok na zvýšení předčasného důchodu.

Jak je to při odvodu sociálního pojištění?

Když má předčasný důchodce příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění, potom po dané období nepobírá předčasný důchod, ale pouze tuto mzdu nebo odměnu. Následně uvolněný předčasný důchod by byl z důvodu snížení krácení za předčasnost vyšší. Pobírat současně odměnu a předčasný důchod a mít přitom nárok na zvýšení předčasného důchodu nelze.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí