Poradna: Uzavření manželství v srpnu a sleva na manželku

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Vlastimil: Dne 12. srpna jsme měli s manželkou svatbu. Manželka je na rodičovské dovolené s naším dvouletým synem. Můžete mi říci, jak to bude se slevou na manželku?

V případě, že manželka nebude mít za rok 2023 vlastní rozhodné příjmy nad 68 tisíc Kč, tak budete moci v daňovém přiznání nebo v ročním zúčtování daně uplatnit daňovou slevu na manželku. Do vlastních rozhodných příjmů Vaší manželky se počítají všechny příjmy mimo taxativně uvedené v zákoně o dani z příjmu. Rodičovský příspěvek patří mezi ně a nehodnotí se. Pokud Vaše manželka nemá žádný jiný příjem mimo rodičovský příspěvek, tak bude mít příjmy do limitu a budete mít nárok na slevu na manželku.

Poměrná částka daňové slevy

Roční sleva na manželku činí 24840 Kč. Na držitele průkazu ZTP/P potom ve dvojnásobné výši. V případě uzavření manželství v průběhu roku však náleží poměrná výše daňové slevy. Daňovou slevu na manželku budete moci čerpat za měsíce září až prosinec, tj. za měsíce, kdy podmínka manželství byla splněna k 1. dni v měsíci. Poměrná částka slevy na manželku by byla 8280 Kč (24840 Kč: 12 měsíců × 4 měsíce).

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí