Poradna: Výchova tří dětí a nízký vdovský důchod

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Ivana: Po smrti manžela vychovávám tři děti, finančně to není jednoduché. Přestože se sama starám o tři děti, tak mám vdovský důchod nízký – necelých 8700 Kč. Je to prosím možné?

Měsíční částku vdovského důchodu neovlivňuje počet vychovávaných dětí. Tato skutečnost nijak nevstupuje do výpočtové formule vdovského důchodu. V praxi tedy dochází k situacím, že bezdětná vdova má vyšší měsíční vdovský důchod než vdova, která se stará o více nezletilých dětí.

Rozhoduje průběh pojištění manžela

Měsíční částka vdovského důchodu závisí výhradně na průběhu pojištění zemřelého manžela. Vdovský důchod se vypočítává z důchodu, který zemřelý manžel pobíral nebo na který by měl nárok. Každý vdovský důchod se skládá ze základní výměry ve výši 4040 Kč a procentní výměry, která činí 50 % procentní výměry důchodu zemřelého manžela. V případě nároku na dva důchody (vlastní starobní a vdovský), což dle dotazu není Váš případ, se uplatní pravidla pro souběh dvou důchodů.

Nerozhodují ani Vaše příjmy a majetková situace

Na doplnění uvádím, že měsíční částku vdovského důchodu neovlivní ani Vaše současná měsíční výplata nebo celková majetková situace. Měsíční částka vdovského důchodu se tedy nezvyšuje ani z důvodu poklesu měsíčního příjmu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí