Poradna: Obnoví se mi můj vdovský důchod?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jana: Zemřel mi manžel, rok jsem pobírala vdovský důchod. Když zemřel, tak mi bylo 55 let. Chci se zeptat, zdali mám ještě nárok na pobírání nějaké částky po manželovi.

Dle § 50 zákona o důchodovém pojištění se vdovský důchod pobírá pouze jeden rok a po uplynutí této lhůty pouze v případě, že je splněna některá ze zákonných podmínek.

Nárok na další výplatu má tedy vdova, která:

  • pečuje o nezaopatřené dítě,
  • pečuje o dítě, které je závislé na pomoci jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost),
  • pečuje o svého rodiče nebo rodiče zemřelého manžela, který s ní žije v domácnosti a je závislý na pomoci jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost),
  • je invalidní ve třetím stupni, nebo
  • dosáhla alespoň věku o 4 roky nižšího, než činí důchodový věk stanovený podle § 32 pro muže stejného data narození nebo důchodového věku, je-li důchodový věk nižší.

Pokud není žádná z výše uvedených podmínek splněna, tak se po roce přestane vdovský důchod pobírat na účet, tak jako je tomu bohužel ve Vašem případě.

Obnova vdovského důchodu

Nárok na výplatu vdovského důchodu je možné obnovit, pokud některá z výše uvedených podmínek nastane do dvou let od konce pobírání vdovského důchodu na účet. V případě, že byste některou z výše uvedených podmínek ve dvouleté obnovovací lhůtě splnila, tak si požádejte na místně příslušné OSSZ o obnovu jeho výplaty.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí