Poradna: Mám si již teď doplatit studium kvůli důchodu?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Andrea: Studuji na VŠ a našla jsem si dlouhodobou brigádu na zkrácený úvazek. Mám si doplatit dřívější dobu studia, abych neměla důchodové problémy?

Vzhledem k tomu, že jste nyní teprve studentkou vysoké školy, tak máte do dosažení řádného důchodového věku ještě daleko. Důchodová legislativa za tak dlouhou dobu pravděpodobně dozná řady změn a může se i několikrát změnit Váš řádný důchodový věk. Z tohoto důvodu činit nyní nějaká rozhodnutí s ohledem na budoucí výpočet starobního důchodu je složité.

Doba studia se nehodnotí

Máte pravdu, že doba studia není od roku 2010 náhradní dobou pojištění a studium Vám již nezvyšuje dobu pojištění pro důchodové účely. Řešením skutečně může být účast na dobrovolném důchodovém pojištění. Vzhledem k tomu, že však nyní pracujete na zkrácený úvazek, tak jste aktuálně pojištěna, neboť ze zkráceného úvazku se vždy odvádí sociální pojištění a toto období se tak hodnotí pro budoucí výpočet starobního důchodu. Nevím, kolik let jste měla během studia nepojištěných.

Studium lze dopojistit zpětně

Institut dobrovolného důchodového pojištění je legislativou omezen. Doba studia, která se nehodnotí do doby pojištění, však může být zpětně dopojištěna bez časového omezení. Pokud zůstane tato legislativní možnost zachována, tak budete moci řešit období studia formou dobrovolného důchodového pojištění i v budoucnu a aktuálně ušetřené finanční prostředky třeba investovat.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí