Poradna: Rodičovský příspěvek a výdělek

štítek Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Kateřina: Syn měl v květnu dva roky, rodičovský příspěvek budu pobírat do jeho tří let. Vzhledem k našim finančním problémům si chci přes léto přivydělat brigádami. Nesnížil by se mi z důvodu brigády rodičovský příspěvek? Jak by to bylo s daněmi?

Během pobírání rodičovského příspěvku si můžete přivydělat, a to neomezeně. Vzhledem k tomu, že Váš syn je starší dvou let, tak se již ani nesleduje docházka do jeslí či obdobných zařízení. Formou různých brigád tedy můžete zvýšit rodinných příjem a nedojde k žádnému krácení rodičovského příspěvku. I kdybyste měla více brigád a v souhrnu třeba nadprůměrnou mzdu či odměnu, tak Vám stále bude náležet rodičovský příspěvek v plné výši.

Práce na DPP či DPČ

V praxi si nejčastěji maminky na rodičovské dovolené přivydělávají na některou z pracovních dohod. V případě, že je hrubá odměna z dohody o provedení práce 10000 Kč a méně, tak se z ní neplatí sociální ani zdravotní pojištění, což je pro Vás jako příjemkyni rodičovského příspěvku výhodné, neboť máte vyřešen svůj pojistný vztah u sociálního i zdravotního pojištění. Při práci na dohodu o pracovní činnosti je limit pro neplacení sociálního a zdravotního pojištění 3999 Kč a méně. Limit pro neplacení sociálního a zdravotního pojištění se sleduje u každého zaměstnavatele zvlášť. To znamená, že je možné pracovat současně na pracovní dohody pro více zaměstnavatelů a přitom ani z jedné hrubé odměny neplatit sociální a zdravotní pojištění.

Žádná speciální sleva na dani nebo pojistném

Z důvodu pobírání rodičovského příspěvku však nedochází k žádné speciální daňové úlevě. Sazby daně z příjmu, sociálního a zdravotního pojištění jsou stejně vysoké i pro příjemkyně rodičovského příspěvku. I při práci na některou z pracovních dohod budete mít nárok na slevu na poplatníka ve výši 2570 Kč, když u zaměstnavatele podepíšete prohlášení k dani. Z důvodu uplatnění slevy na poplatníka je daň z příjmu nulová až do hrubé mzdy či hrubé odměny ve výši 17100 Kč.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí