Poradna: Má pro mě smysl předčasný důchod bez výplaty?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jiří: Narodil jsem se v září 1961, nyní pracuji v rodinné firmě a uvažuji o předčasném důchodu bez výplaty, ale chci pracovat až do důchodu. Bude pro mě výhodný předčasný důchod bez výplaty během prázdnin?

Předčasný důchod bez výplaty může být zajímavým řešením, neboť i na předčasné důchody bez výplaty se vztahuje mimořádná červnová valorizace letošního roku, jestliže se jedná o důchod z roku 2023. Následnou výdělečnou činností byste si smazával krácení za předčasnost a zvyšoval dobu pojištění. Uvolněný důchod by byl vyšší.

Zhoršení podmínek pro předčasné důchody

Vzhledem k tomu, že se v případě úspěšného legislativního procesu od podzimu (pravděpodobně od září) zvýší krácení u předčasného důchodu a omezí se valorizace až do dosažení řádného důchodového věku, tak je pro zájemce vhodné si o předčasný důchod s výplatou nebo bez výplaty požádat ještě před případnou účinností legislativních změn.

Finanční srovnávat s následujícími roky nyní v červnu nelze

Na druhou stranu jednoznačné finanční porovnání s roky 2024 nebo 2025 nelze v tuto chvíli provést, neboť výpočtová formule důchodu v roce 2024 není v tuto chvíli známá (potřebné parametry budou k dispozici pravděpodobně v září 2023) a samozřejmě ani pro rok 2025 nejsou k dispozici všechny potřebné údaje.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí