Poradna: Penzista a výpověď ze zkráceného úvazku

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Cyril: Dva roky jsem v penzi, ale pracuji na zkrácený úvazek. Zaměstnavatel mi řekl, že se mnou již bohužel nepočítá. Může se mnou takhle rychle ukončit práci? Jenom kvůli tomu, že jsem v penzi nebo pracuji na zkrácený úvazek? Přijde mi to divné.

Pracovní poměr může být vždy ukončen pouze v souladu se zákoníkem práce. V případě, že Vám dá Váš zaměstnavatel výpověď, která je odůvodněna právě v souladu se zákoníkem práce, potom běží klasická dvouměsíční výpovědní lhůta a Vy máte nárok na odstupné dle § 67 zákoníku práce. Částka odstupného závisí na délce trvání pracovního poměru, např. v případě trvání pracovního poměru alespoň po dobu dvou let náleží odstupné ve výši trojnásobku průměrného měsíčního výdělku.

Rychlé ukončení pracovního poměru pouze dohodou

Nejčastějším výpovědním důvodem zaměstnavatele je pro nadbytečnost dle § 52, písmeno c) zákoníku práce. Z důvodu přiznání starobního důchodu samozřejmě nedochází ke snížení pracovně-právní ochrany. Přestože jste tedy ve starobním důchodu, tak to neznamená, že může zaměstnavatel s Vámi ukončit pracovní poměr ihned a bez finančního plnění. Ihned je možné ukončit pracovní poměr pouze na základě vzájemné dohody, se kterou však musí souhlasit zaměstnavatel i zaměstnanec.

Ani zkrácený úvazek není důvodem

V dotazu uvádíte, že pracuje na zkrácený úvazek. Ani tato skutečnost samozřejmě nezakládá právo Vašemu zaměstnavateli s Vámi nějakým zrychleným způsobem ukončit pracovní poměr. Navíc odstupné dle zákoníku práce náleží i u zkráceného úvazku. Částka odstupného však odpovídá dosahované hrubé mzdě.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí