Poradna: Dvě brigády na DPP

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Markéta: Jsem studentkou a přes léto si budu moci přivydělávat na DPP pro dva zaměstnavatele. Odměnu bych měla mít, aby se neplatilo pojistné. Teď jsem četla o nějakých změnách u DPP. Jaký to bude mít na mě vliv? Budu moci pracovat pro dva zaměstnavatele? Budu muset platit vyšší daně?

Když je hrubá měsíční odměna z dohody o dohody o provedení práce (DPP) 10000 Kč a méně, potom se z hrubé odměny neplatí sociální pojištění ani zdravotní pojištění. V případě hrubé odměny do limitu neplatí sociální a zdravotní pojištění zaměstnanec ani zaměstnavatel. Právě úspora na povinném pojistném je jedním z hlavních důvodů, proč zaměstnavatelé pro přivýdělek nabízejí práci na dohodu o provedení práce.

Připravované legislativní změny

Chystaná legislativní úprava počítá s tím, že při práci na více dohod o provedení práce se nebude z těchto dohod platit pojistné, když součet odměn nebude dosahovat 40 % průměrné mzdy. Připravované změny by však měly platit až od příštího roku. Během letošních prázdnin budete tedy moci pracovat pro více zaměstnavatelů současně a pokud bude hrubá měsíční odměna u každého z nich 10000 Kč a méně, tak se nebude ani z jedné dohody platit sociální a zdravotní pojištění.

DPP musí být písemně

U obou zaměstnavatelů budete muset uzavřít dohodu o provedení práce písemně. Prohlášení k dani budete moci podepsat pouze u jednoho zaměstnavatele. Pokud bude hrubá odměna z obou pracovních dohod 10000 Kč, tak od zaměstnavatele, u kterého podepíšete prohlášení k dani, budete mít čistou odměnu na účet 10000 Kč (právě z důvodu uplatnění slevy na poplatníka a slevy na studenta) a u druhého zaměstnavatele budete mít čistou odměnu na účet 8500 Kč. Z druhé odměny bude totiž odvedena 15% srážková daň z příjmu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí