Poradna: Jak to mám s předčasným důchodem?

štítek Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Lydie: Můj starobní důchod je 64 let a 8 měsíců. Ráda bych odešla do předčasného důchodu bez výplaty, jsem OSVČ. Jaké mám možnosti? Kdy mohu do důchodu odejít? Jak by to bylo s předčasným důchodem?

Dle aktuálně platné legislativy můžete nejdříve odejít do předčasného důchodu v 60 letech. Aktuálně připravované změny ovšem počítají s možností odhodu do předčasného důchodu nejdříve 3 roky před dosažením řádného důchodového věku. Rozhodující bude konečné legislativní znění, doporučuji Vám sledovat aktuální situaci, např. na našich stránkách se změnám budeme věnovat.

Předčasný důchod s výplatou a předčasný důchod bez výplaty

Stejný termín platí pro předčasný důchod s výplatou i předčasný důchod bez výplaty. Výhodnost žádosti o předčasný důchod bez výplaty je vhodné posuzovat v souvislosti s výpočtovou formulí následujícího roku. Nyní v květnu nelze finančně porovnávat roky 2023 a 2024. Potřebné parametry pro výpočet důchodů v roce 2024 budou známé pravděpodobně v září letošního roku.

Krácení za předčasnost

V případě, že si zvolíte předčasný důchod s výplatou, tak je potřeba počítat s krácením za předčasnost, které se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní předčasnosti, při odchodu do předčasného důchodu příliš brzy je krácení poměrně značné.

OSVČ mají nižší důchody

OSVČ navíc mají důchody obecně značně nižší než zaměstnanci, protože rozhodujícím ročním příjmovým údajem není roční příjem ani roční obrat ani roční zisk, ale vyměřovací základ, kterým je zpravidla polovina daňového základu. Právě z vyměřovacího základu bylo totiž zaplaceno sociální pojištění. Jednotlivé roční vyměřovací základy jsou k dohledání v přehledech, které byly odevzdány na místně příslušné OSSZ. Před volbou termínu předčasného důchodu Vám doporučuji si provést jeho výpočet a s tuto částku následně zohlednit při důchodovém rozhodování.

Omezený příjem v předčasném důchodu

Na doplnění uvádím, že příjemci předčasného důchodu na účet nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí