Poradna: Důchodové rozhodování a žádost o předčasný důchod

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Alžběta: Narodila jsem se v květnu 1961, 2 děti. Mohu podat žádost o předčasný důchod, když mám invalidní důchod třetího stupně s ochranným výpočtem? V jakém termínu? Budou mi provedeny důchodové výpočty a porovnání výše předčasného důchodu? Je možné v průběhu žádost o důchod případně stornovat?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Žádost o starobní důchod, řádný nebo předčasný, je možné podat nejdříve 4 měsíce před požadovaným termínem. Vzhledem k tomu, že úřady jsou v posledních měsících z důvodu vysokého počtu podávaných žádostí o důchod přetíženy, tak je skutečně vhodné si o starobní důchod na místně příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení požádat v předstihu, neboť vyřízení žádosti trvá déle než v minulosti. Na doplnění uvádím, že starobní důchody jsou případně vždy doplaceny k datu přiznání důchodu.

Porovnávací výpočty důchodu

Zdali s Vámi při sepisování žádosti o důchod probere příslušná úřednice důkladněji Vaše důchodové možnosti, to Vám nejsem schopen říci. Ze zákona nemá ČSSZ a ani místně příslušné OSSZ povinnost provádět propočty různých důchodových variant.

Důchodové rozhodování

Nyní pobíráte invalidní důchod třetího stupně, nejste tedy bez finančních prostředků, z tohoto důvodu je vhodné si odchod do předčasného důchodu pečlivě promyslet a případně propočítat, neboť předčasný důchod je trvale krácený, přičemž míra krácení závisí na termínu předčasnosti. Krácení u předčasného důchodu se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní předčasnosti, čím dříve se tedy do předčasného důchodu odejde, tím vyšší krácení.

Zpětvzetí žádosti o důchod

Podanou žádost o důchod lze ze zákona "zrušit" formou podaného zpětvzetí žádosti o důchod, přičemž takové podání je nutné učinit do 30 kalendářních dní od obdržení příslušného rozhodnutí.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí