Poradna: Dvojčata a různé krácení za předčasnost

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Zuzana: Se sestrou jsme dvojčata a shodou okolností jsme obě chtěly odejít ve stejnou dobu do předčasného důchodu. Krácení však máme odlišné, tomu nerozumím?

Krácení u předčasného důchodu se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní předčasnosti. Tj. o kolik dní dříve před dosažením řádného důchodového věku se do předčasného důchodu odejde, tak vysoké je krácení. Shodné krácení je pouze v daném 90denním intervalu předčasnosti.

Přestože jste se sestrou dvojčata, tak můžete mít krácení za předčasnost odlišné z těchto dvou důvodů:

1) Každý den předčasnosti hraje roli

V dotazu nepíšete, že jste odešla se sestrou do předčasného důchodu v identický den. Jestliže tedy jedna z Vás odešla do předčasného důchodu o několik dní dříve a přitom se jednalo o termín na hranici intervalu předčasnosti, tak je výsledné krácení u předčasného důchodu odlišné. Např. při odchodu do předčasného důchodu dříve o 360 kalendářních dní činí krácení výpočtového základu 3,6 % (4 × započatých 90 kalendářních dní předčasnosti) a při odchodu do předčasného důchodu dříve o 361 kalendářních dní činí krácení výpočtového základu 4,8 % (5 × započatých 90 kalendářních dní předčasnosti). Krácení od 361. dne předčasnosti je navíc vyšší.

2) Odlišný důchodový věk

V dotazu rovněž neuvádíte, kolik jste Vy a Vaše sestra vychovaly dětí. Váš řádný důchodový věk může být i při stejném datu narození odlišný, protože u žen se stále ještě hodnotí počet vychovaných dětí. Při různém řádném důchodovém věku Vás a Vaší sestry by bylo krácení za předčasnost odlišné i při odchodu do předčasného důchodu v identický den.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí