Poradna: Invalidní důchod a důchodový věk

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jiří: Jsem v invalidním důchodu, ročník narození 1965. Rád bych odešel do důchodu co nejdříve, vyjít pouze s invalidním důchodem je složité. Jaké mám možnosti?

Muži narození v roce 1965 mají dle aktuálně platné legislativy řádný důchodový věk 65 let. Do předčasného důchodu můžete odejít nejdříve v 60 letech. Pobírání invalidního důchodu nemá žádný vliv na důchodový věk pro přiznání starobního důchodu.

Při odchodu do předčasného důchodu již v 60 letech je nutné počítat s výrazným krácením za předčasnost, které se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní. Čím dříve se do předčasného důchodu odejde, tím vyšší krácení a nižší měsíční důchod.

„Částečný“ invalidní důchod je nízký

Finanční situace příjemců invalidního důchodu prvního a druhého stupně není skutečně jednoduchá. Obecně se předpokládá, že si budou invalidní důchodci prvního a druhého stupně ke svému invalidnímu důchodu přivydělávat. Doba pobírání invalidního důchodu prvního a druhého stupně se ani nehodnotí jako náhradní doba pojištění pro budoucí výpočet starobního důchodu. I s ohledem na budoucí výpočet starobního důchodu je tedy vhodné vykonávat během pobírání invalidního důchodu zaměstnání zakládající účast na nemocenském pojištění.

Starobní důchod nemůže být nižší

Na doplnění uvádím, že příjemci invalidního důchodu si nemohou odchodem do starobního důchodu finančně pohoršit. Starobní důchod nemůže být nižší než předchozí invalidní důchod.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí