Poradna: Invalidní důchod a úřad práce

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Johana: Jsem v invalidním důchodu 2. stupně. Pracuji, ale nezvládám to. Když zůstanu doma, kolik bych platila zdravotní a sociální pojištění? Nebo jít na úřad práce?

Jestliže pobíráte invalidní důchod II. stupně a přestanete pracovat, tak si po skončení zaměstnání nebudete muset sama platit zdravotní pojištění, protože za příjemce invalidního důchodu platí zdravotní pojištění stát. Sociální pojištění rovněž nebudete muset platit, ale současně byste měla počítat s tím, že doba pobírání invalidního důchodu II. stupně se nehodnotí pro budoucí výpočet starobního důchodu jako náhradní doba pojištění.

Nárok na podporu v nezaměstnanosti

Příjemci invalidního důchodu II. stupně mohou pobírat podporu v nezaměstnanosti, jestliže splňují podmínku pojištění z posledního zaměstnání. Pobírat podporu v nezaměstnanosti nemohou příjemci invalidního důchodu III. stupně.

TIP: Kalkulačka invalidního důchodu

Starobní důchod versus invalidní důchod

Na doplnění uvádím, že odchodem do starobního důchodu si nemohou příjemci invalidního důchodu finančně pohoršit. Nemohou pobírat nižší důchod než činí částka invalidního důchodu. Vzhledem k tomu, že pro výpočet starobního důchodu se jako náhradní doba pojištění započítává pouze doba pobírání invalidního důchodu třetího stupně, tak je dobře, že jste během pobírání invalidního důchodu druhého stupně pracovala.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí