Poradna: Zaměstnání a zvýšení invalidního důchodu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Pavel: Jako invalidní důchodce se přivydělávám na DPČ a z příjmu odvádím daň z příjmu. Kdy se mi zvýší můj invalidní důchod?

Měsíční částka invalidního důchodu je vypočtena v závislosti na průběhu pojištění před přiznáním invalidity (prvního, druhého nebo třetího stupně). Dosahovaný příjem během pobírání invalidního důchodu následně nemá vliv na jeho výši. Invalidní důchod se od jeho přiznání mění z důvodu každoroční valorizace, stejně jako ostatní státní důchody nebo z důvodu změny stupně invalidity. Vaše aktuální výdělečná činnost tedy nemá vliv na měsíční částku Vašeho invalidního důchodu.

Vyšší starobní důchod

Zejména pro invalidní důchodce prvního a druhého stupně je však během pobírání invalidního důchodu vhodné mít příjem zakládající účast na sociálním pojištění. A to nejenom z důvodu, že finančně vyjít pouze s invalidním důchodem prvního nebo druhého stupně je náročné, ale i s ohledem na budoucí výpočet starobního důchodu.

Doba pobírání invalidního důchodu prvního nebo druhého stupně se totiž nehodnotí jako náhradní doba pojištění pro výpočet starobního důchodu. Jako náhradní doba pojištění se započítává pouze doba pobírání invalidního důchodu třetího stupně.

TIP: Kalkulačka invalidního důchodu 2023

Starobní důchod může být stejně vysoký jako invalidní

Při získání nízké doby pojištění si nemusí invalidní důchodci dosažením řádného důchodového věku finančně polepšit (starobní důchod však nemohou mít invalidní důchodci nižší než invalidní). Proto každý rok pojištění hraje velmi důležitou roli pro budoucí výpočet starobního důchodu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí