Poradna: Předčasný důchod a podnikání

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Zdeňka: Manžel si požádal o předčasný důchod, je OSVČ. Jaké platí podmínky pro podnikání u předčasného důchodu bez výplaty? Dostane potom zpětně vyplacený předčasný důchod?

Vykonávat samostatnou výdělečnou činnost lze i při současném pobírání předčasného důchodu. V takovém případě ale musí být hrubý zisk do limitu pro neplacení sociálního pojištění. Předčasní důchodci nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem zakládající účast na nemocenském pojištění. Např. při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti (což je i v předčasném důchodu) po celý rok 2023 nevzniká povinnost platit sociální, když je roční hrubý zisk 96777 Kč a méně. Při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti po část roku se limit poměrně snižuje.

TIP: Kalkulačka předčasného důchodu 2023

Předčasný důchod bez výplaty

Jestliže je přiznán předčasný důchod a je vykonávána činnost zakládající účast na nemocenském pojištění, tak se přestane předčasný důchod vyplácet. Je to obdoba přiznání předčasného důchodu bez výplaty. Předčasný důchod se následně začne vyplácet po skončení takové výdělečné činnosti, přičemž se sníží z důvodu výkonu takového zaměstnání nebo podnikání krácení za předčasnost a případně upraví doba pojištění (záleží, jak dlouho je taková činnost vykonávána). Zjednodušeně řečeno měsíční částka důchodu je vyšší. Zpětně se však předčasný důchod v takovém případě nevyplatí, začne se normálně pobírat od ukončení takové činnosti (ve vyšší měsíční částce). Po dosažení řádného důchodového věku již nejsou žádná omezení a je možné podnikat a pobírat starobní důchod současně při jakémkoliv zisku.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí