Poradna: Práce v zahraničí a předčasný důchod

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Ivoš: Je nutné pro přiznání předčasného důchodu získat nějaký počet odpracovaných let? V minulosti jsem byl často v zahraničí, tak nevím, jak to budu mít s odchodem do předčasného důchodu…

I pro přiznání předčasného důchodu musí být splněny zákonné podmínky jako pro přiznání řádného starobního důchodu. To znamená, že žadatel musí dosáhnout alespoň minimálního věku potřebného pro přiznání předčasného důchodu a současně musí získat alespoň minimální dobu pojištění. Minimální doba pojištění činí 35 let.

Doba pojištění pro přiznání důchodu

Do doby pojištění nutné pro přiznání starobního důchodu (řádného i předčasného) se započítávají nejenom roky, kdy bylo z příjmu odváděno sociální pojištění, ale i tzv. náhradní doby pojištění (např. studium před rokem 2010 v zákonném rozsahu, evidence na úřadu práce v zákonném rozsahu…) a současně se do doby pojištění nutné pro přiznání starobního důchodu započítává i doba pojištění v zahraničí při slnění zákonných podmínek (u zemí EU je vše poměrně jednoduché, u ostatních zemí světa záleží na mezinárodní smlouvě o sociálním zabezpečení mezi danou zemí a ČR).

Poměrný důchod z ČR

Při započítání doby pojištění ze zahraničí mohou být splněny podmínky pro přiznání starobního důchodu (řádného či předčasného), ale výše státního důchodu z ČR samozřejmě odpovídá skutečně získané době pojištění v Česku, jedná se o tzv. poměrný důchod.

Nárok na více důchodů

Občané, kteří pracovali ve více zemích světa, tak mohou současně pobírat několik poměrných důchodů z více zemí. Zde je nutno upozornit na to, že měsíční částka důchodu v každé zemi bude záviset na průběhu pojištění v dané zemi a rovněž se liší důchodový věk v jednotlivých zemích světa.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí