Poradna: Vdovecký důchod se starobním a výchovné

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Karel: Manželka před časem umřela a jsem vdovec. Pobírám tak vdovecký a starobní důchod. Vzhledem k povaze práce jsme se o děti s manželkou museli starat, dá se říci střídavě. Mám jako vdovec místo manželky vůbec nárok na výchovné?

Nárok na zvýšení starobního důchodu z důvodu výchovného má jenom jeden z rodičů, a to ten, který o dítě pečoval v největším rozsahu. Původní legislativní myšlenkou pro zavedení výchovného bylo snížení rozdílů ve výši důchodů mezi muži a ženami, když většina žen měla omezenější pracovní uplatnění na trhu práce v produktivním věku právě z důvodu péče o děti a následně má nižší důchod.

Úmrtí jednoho z rodičů

Z důvodu předčasného úmrtí jednoho z rodičů nepřechází výchovné automaticky na druhého rodiče. Souběh starobního důchodu a vdoveckého (vdovského) důchodu není důvodem pro nepřiznání výchovného.

Žádost o výchovné

O výchovné si můžete požádat, ale přiznáno Vám bude jen za předpokladu, že jste o dítě pečoval v největším rozsahu Vy a nikoliv manželka. Sporné případy budou na základě podané žádosti řešit příslušné OSSZ.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí