Poradna: Dlouhodobá brigáda na DPČ a penzijko

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Marie: Mimo hlavní zaměstnání jsem si začala přivydělávat na dohodu o pracovní činnosti pro jiného zaměstnavatele. Může mi přispívat na smlouvu o doplňkovém penzijním spoření i druhý zaměstnavatel?

Smlouvy o doplňkovém penzijním spoření jsou legislativou podporovány, mimo jiné právě i daňovým zvýhodněním pro příspěvky zaměstnavatele zaměstnanci na smlouvu. Do ročního příspěvku zaměstnavatele ve výši 50000 Kč zaměstnanci na smlouvu o doplňkovém penzijním spoření je tento příspěvek osvobozen od daně z příjmu, sociálního pojištění a zdravotního pojištění.

Příspěvek na DPČ

Daňové výhody u doplňkového penzijního spoření náleží nejenom, když zaměstnanec pracuje na klasickou pracovní smlouvu na plný úvazek, ale i při práci na zkrácený úvazek nebo některou z pracovních dohod. Práce na dohodu o pracovní činnosti tedy není překážkou, proč by Vám zaměstnavatel nemohl přispívat na smlouvu o doplňkovém penzijním spoření, přičemž by i pro tyto příspěvky platila legislativní daňová zvýhodnění.

Dvě práce = dva příspěvky

Legislativou je stanoven pouze maximální limit pro daňové osvobození pro jednoho zaměstnavatele, a to ve výši 50000 Kč za rok. Při práci pro dva zaměstnavatele současně je možné dostávat daňově osvobozený příspěvek od obou zaměstnavatelů, v takovém případě se padesátitisícový limit sleduje u každého zaměstnavatele zvlášť.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí