Proč jsou akciové trhy dnes tak drahé?

štítek Investice čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Většina světových burz se nachází na svých maximálních hodnotách. Zároveň ještě nemůžeme říct, že by velké ekonomiky stály na vlastních nohou. Ve většině zemí stále dobíhá státní pomoc a různé daňové úlevy. Vzhledem k tomu, že nikdo netuší, jak to bude s koronavirem na podzim, nabízí se otázka, proč jsou akcie tak drahé?

Bezbřehý optimismus

V jejich ceně není započítaná pouze současná hodnota firmy a její aktiva, cena odráží hlavně pohled do budoucna. Letošní rok bude optimistický právě z toho důvodu, že firmy vykazují silný hospodářský růst po katastrofickém roku 2020. Centrální banky budou dál pumpovat peníze do akciových trhů. Navíc jsou v případě poklesů trhů připraveny kdykoliv jednat. Jenomže do současně ceny akcií je zahrnutý i dobrý vývoj v příštím a přespříštím roce. Vidět na tak dlouho dobu dopředu je v dnešní době prakticky nemožné. To je důvod, proč jsou akcie vzhledem budoucí nejistotě předražené.

Růst zisku v roce 2022 a 2023?

Hlavní důvod k pesimismu je skutečnost, že před koronavirem rostl většině světových firem zisk velmi pozvolna. Bylo to dáno celkovým nastavení HDP. Západní ekonomiky rostly velmi málo a světový ekonomický růst táhla především Čína a rozvíjející se země. Ty mají na rozdíl od vyspělých států kam růst. Právě rok 2022 by měl být návratem k normálu. S tím se objeví znovu stejné problémy, a to především nízký hospodářský růst v ekonomicky silných zemích. V kontextu stoupající inflace to bude mít za následek zmenšení ziskovosti firem. Pravda je taková, že evropské firmy dosáhly své nejlepší ziskovosti v roce 2017. Léta 2018 a 2019 již byly pro řadu firem velmi těžká. Koronavirus pak ohroženým společnostem jistě nepomohl. O to překvapivější je, že i když ziskovost firem v loňském roce nerostla, stoupaly vyplacené dividendy. To prakticky znamená, že stoupá podíl ze zisku, který se akcionářům vyplácí. Z dlouhodobého hlediska je to těžko udržitelný stav, protože evropské firmy kvůli tomu ztrácejí možnost zvyšovat své investice do inovativních technologií a přístupů. Ekonomický návrat do předkoronavirových časů bude nesmírně složitý a může se projevit poklesem cen akcií

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí