Péče o malé dítě a práce

štítky Mateřská Pojištění Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Některé maminky si chtějí během péče o své malé dítě přivydělat, ať už z potřeby zvýšení rodinného rozpočtu nebo z důvodu alespoň částečné vlastní pracovní seberealizace. Jaké jsou možnosti přivýdělku? Kdy se platí nejnižší daně?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Během čerpání mateřské nelze pracovat pro zaměstnavatele na stejné pracovní pozici, ze které se čerpá mateřská. Práce pro jiného zaměstnavatele však není nijak omezena, stejně tak je možné začít vykonávat vlastní samostatnou výdělečnou činnost. Během čerpání rodičovského příspěvku již je zcela „pracovní volnost“.

Nulová daň u dohody

V praxi si často maminky na mateřské nebo rodičovské dovolené přivydělávají na některou z pracovních dohod. Výhodou je jednoduchá administrativa a nízké zdanění. I při práci na některou z pracovních dohod je možné podepsat prohlášení k dani a uplatňovat základní daňovou slevu na poplatníka ve výši 2070 Kč. • Když je hrubá měsíční odměna z dohody o provedení práce 10000 Kč a méně, tak se z měsíční odměny neplatí sociální a zdravotní pojištění. • Z hrubé odměny z dohody o pracovní činnosti se neplatí sociální a zdravotní pojištění, když je hrubá měsíční odměna 2499 Kč a méně. Na základě pracovních dohod je možné pracovat pro více zaměstnavatelů současně, přičemž limit pro neplacení sociálního a zdravotního pojištění se posuzuje u každého zaměstnavatele zvlášť.

Praktický příklad

Maminka Věra si při během rodičovské dovolené přivydělává pro dva různé zaměstnavatele, pro každého na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč. U prvního zaměstnavatele má paní Věra podepsáno prohlášení k dani, u druhého již prohlášení k dani podepsat nemohla (lze mít podepsáno pouze u jednoho zaměstnavatele).

Sociální a zdravotní pojištění se neplatí ani z jedné hrubé odměny, neboť v obou případech je hrubá měsíční odměna do limitu pro neplacení pojistného.

Od prvního zaměstnavatele tedy obdrží paní Věra na bankovní účet 10000 Kč, neboť daň z příjmu fyzických osob je z důvodu uplatnění slevy na poplatníka nulová. Od druhého zaměstnavatele obdrží paní Věra na bankovní účet 8500 Kč, protože se z hrubé odměny odvádí daň z příjmu v částce 1500 Kč (10000 Kč × 15 %).

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Další články k tématu Mateřská a otcovská

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí