Zlato – příliš drahá pojistka

štítek Investice čtení na 4 minuty

foto: Dům financí

Přemýšleli jste někdy o investici do zlata? Mluvil Váš kolega o investici do stříbra? Snažil se Vám někdo po telefonu cenné kovy prodat?Téměř každý můj klient již měl podobný zážitek. Pojďme se nejprve přesvědčit, zda je zlato správná investice pro Vás. Poté pojďme najít způsob jak do něj nejvýhodněji investovat své těžce nabyté prostředky.

Zlato jako investice

Zlato má za sebou období nepokojů. Od začátku roku 2005 do začátku roku 2013 jeho cena stoupla téměř čtyřnásobně na $1800 za unci. Od té doby prudce vyklesalo na $1200 za unci. To může být problém, jelikož se přiblížilo psychologické hranici $1000 za unci. Pokud zlato hranici překročí, dá se očekávat, že konzervativní investoři se začnou zbavovat zlata ve velkém.

Zlato nesplňuje ani parametry konzervativní investice, byť tak bývá prezentováno. Z dlouhodobého hlediska se kolísavost zlata pohybuje okolo 20 %. Málokterý konzervativní investor dokáže bez mrknutí oka přejít krátkodobou ztrátu 20 %. Když ke zlatu přičtu nízkou prémii za riziko (reálný výnos zlata za 200 let se pohybuje kolem nuly, dluhopisy – 3,5 % a akcie 7 %), nenacházím příliš argumentů k dlouhodobé investici do zlata, za účelem zisku.

Naopak pokud věříte, že zlato z krátkodobého horizontu bude stoupat, je může být zajímavou investicí.

Alternativní investice do zlata

Pokud Vám nevadí, že zlato nebudete držet fyzicky (může to být i výhoda, vzhledem k nákladům na uskladnění většího množství zlata), existují alternativy v podobě papírové investice.

Možností je koupě podílu konkrétní těžební společnosti. Například Newmont Mining Corporation (NEM) je americký těžební gigant, vlastnící 92 milionů uncí zlata. Hodnota společnosti v korelaci se zlatem propadla v roce 2013 o více než 50 %. Reagovala tedy citlivěji než zlato (Propad o 30 %). Pokud věříte, že zlato se v roce 2014 vzpamatuje, je vhodné zvolit investici touto formou. Dá se očekávat větší zhodnocení a budete mít výrazně nižší transakční náklady. Přes obchodníka s cennými papíry Atlantik FT za nákup zaplatíte dle ceníku 0,3 %, u konkurenčního Cyrrusu se jedná o poplatek 0,8 %/ p. m. Plánujete-li nakupovat a prodávat v kratších intervalech, může být paušál výhodnější variantou.

Navíc je možná i diverzifikace v rámci více společností. Je však třeba vzít na vědomí, že při investici v jedné zemi a do stejného sektoru se jedná o systematicky nediverzifikované riziko. Důrazně doporučuji zvolit rozdílné ekonomiky, aby např. recese v jedné ekonomice nezasáhla celou Vaší investici.

Zlato jako pojistka

Zlato bývá označováno jako obchod se strachem. „Pokud přijde světová krize..“, „Pokud zkolabuje finanční systém..“, „Pokud vypukne válka..“, pak podle některých investorů získá výrazně na hodnotě. Obáváte se podobných scénářů? Pak může být zlato správnou investicí, ale za jakou cenu?

K transakčním nákladům se vyjádřily společnosti Golden Gate CZ, a. s. a Česká mincovna, a. s.

„Obecné pravidlo je takové, že čím vyšší gramáž tím je zlato pro klienta levnější v přepočtu na gram ryzího zlata, ale při zpětném prodeji se zbavuje velkého celku a to zase je méně výhodné nežli u prodeje menších, ve smyslu zbavování se velkého kapitálu ochráněného zlatem jednou pro vždy.“ říká Bc. Kamil Kresta zástupce Česká mincovna, a. s.

„U zlatých slitků se rozdíl mezi nákupní a výkupní cenou pohybuje v jednotkách procent (např. u zlatého slitku o váze 100 g je tento rozdíl cca 5%)“ dodává p. Pavel Ryba, obchodní ředitel společnosti GOLDEN GATE CZ a.s.

Ani držení zlata ve fyzické podobě Vás zcela neochrání krizovými scénáři. Stát může nařídit povinný výkup zlata od svých občanů. Na rozdíl od nemovitostí či akcií, je však vlastnictví zlata mnohdy těžší prokázat, protože obchodník nemá povinnost prodej zlata hlásit orgánům státní správy.

Kompromis v podobě ETF

Pokud hledáte jistoty, které plynou z fyzického držení zlata, ale nechcete si přivodit ztráty jeho pořizováním nabízí trh variantu, která je kombinací.

Na trhu je mnoho ETF (Exchange traded funds), přes které koupíte „košík“ určitého podkladového aktiva. Tím aktivem můžou být společnosti těžící zlato nebo zlato samotné. Náklady na nákup ETF jsou přibližně stejné jako na nákup akcií, kolísavost bývá zpravidla nižší.

Například ETFS Physical Swiss Gold Shares (SGOL) je podloženo zlatými cihlami, které jsou uloženy v zabezpečených trezorech ve Švýcarsku.

ZDROJ: Stocks for long run, Jeremy J. Siegel, GOLDEN GATE CZ, a. s., Česká mincovna, a. s., Nepraš Standard Invest, a. s., Atlantik FT, Cyrrus

Vojtěch Nepraš, investiční specialista finFOCUS, s. r. o.

Vojtěch Nepraš

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí