Investice do nemovitosti

štítky Investice Realitní trh čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Kam s volnými financemi? Jednou z oblíbených a osvědčených investic jsou nemovitosti a pozemky. Rovněž zadlužení kvůli správné nemovitosti je dobrou volbou. O úspěchu takové investice však rozhoduje v první řadě lokalita nemovitosti. Výběru lokality je potřeba věnovat patřičnou pozornost. Potom může příjem z pronájmu být vyšší než splátka úvěru a cena nemovitosti může v čase růst rychleji než inflace.

Odhadnout cenový vývoj nemovitostí v dané lokalitě není snadný. O ceně rozhoduje mnoho aspektů, např. pracovní možnosti, studijní život, životní prostředí. Zatímco ceny nemovitostí v jednotlivých městech se v Česku již významně liší s ohledem na životní podmínky, tak mezi jednotlivými částmi města jsou ještě poměrně malé rozdíly. Tyto rozdíly se budou v budoucnu zvyšovat. I v menších městech tak bude rozdíl, zda se nemovitost bude nacházet v ulici A nebo ulici B.

Na co si dát pozor?

Největším problémem při pronájmu nemovitosti je pochopitelně zajištění solidního včas platícího nájemníka. Při dlouhodobém pronajímání je tedy v ekonomické rozvaze počítat s možností, že několik měsíců můžeme platit provozní náklady dvou domácností. Samozřejmě je nutné věnovat dostatek času právnímu ošetření koupené a pronajímané nemovitosti. Všechny smlouvy by měly být v naprostém pořádku pro případ soudních sporů. Veškeré smlouvy je tedy vhodné konzultovat s právníky.

Co rozhoduje o budoucí ceně nemovitostí?

Trh. Kdo tvoří trh? Lidé a firmy. Můžeme tedy říci, že cenu nemovitostí ovlivňuje především demografický vývoj. Na první pohled to zní divně, ale je tomu tak. Když se počet obyvatel v regionu zvyšuje, roste počet firem, které potřebují prostory. Současně roste počet obyvatel v regionu, kteří potřebují bydlení. Poptávka převyšuje nabídku a cena nemovitostí stoupá. Při poklesu obyvatel v regionu je tomu právě naopak. Každý kupující by při nákupu nemovitostí měl sledovat demografické trendy. V Evropě i Česku jsou z demografického hlediska perspektivní regiony a naopak regiony, kde v budoucích letech bude cena nemovitostí klesat. Klíčem úspěchu je výběr vhodné lokality (jak města, tak městské části).

Financování je potřeba promyslet

Možností financování nákupu nemovitosti je několik. Je dobré všechny důkladně zvážit. Na investici do nemovitostí se vydělává již při jejich nákupu. Dobrou nemovitost je potřeba výhodně koupit. Výběrem správné hypotéky, fixace a dalších parametrů lze významně ušetřit. Proto je potřeba zvážit důkladně všechny nabídka a porovnat dle RPSN.

Počet jednočlenných domácností stoupne

Přestože v Česku v posledních letech stoupá počet „singles“, kteří žijí sami, tak počet jednočlenných domácností nadále zaostává za západní Evropou. Z tohoto důvodu se dá očekávat, že především zajímavé menší byty v centrech větších měst budou v příštích letech dražší. V západní Evropě je běžné, že více než třetina obyvatelstva žije sama. Občané věnující kariéře upřednostňují žití o samotě. V případě partnerského vztahu si oba partneři udržují vlastní bydlení až do svatby.

Nemovitosti jako aktivum firmy

Pro firmy jsou vlastněné stavby, pozemky a další nemovitosti velmi důležitým aktivem. Na rozdíl od zásob, pohledávek či peněžních prostředků, může vlastněná nemovitost přinášet společnosti pravidelný vysoký výnos formou pronájmu. Prodej vlastněné nemovitosti může být dále zdrojem vysokého jednorázového příjmu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí