Rodičovský příspěvek pod lupou

štítek Právo čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Jaké podmínky musíte splnit, abyste si mohli vybrat délku pobírání rodičovského příspěvku? Jak je to s čerpáním rodičovského příspěvku, když mají rodiče dvě malé děti? Lze si libovolně měnit délku pobírání rodičovského příspěvku? Všechny odpovědi na své otázky najdete v našem článku.

Nárok na rodičovský příspěvek vám jako rodiči vznikne tehdy, jestliže máte trvalý pobyt v Česku a po celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečujete o dítě, které je nejmladší v rodině. Netestují se tedy majetkové ani příjmové poměry. O rodičovský příspěvek je nutné si písemně zažádat na místně příslušném úřadu práce.

Varianty rodičovského příspěvku

V Česku je možné si vybrat variantu délky pobírání rodičovského příspěvku.

  • Při dvouleté variantě činí rodičovský příspěvek 11 400 Kč měsíčně. Vybrat dvouletou variantu si však nemůže každý. Rodič na ni má nárok pouze za předpokladu, že měl před odchodem na mateřskou dovolenou denní vyměřovací základ pro výpočet mateřské nejméně 380 Kč denně, což odpovídá měsíčnímu příjmu nad 16 500 Kč.
  • Při tříleté variantě je měsíční výše rodičovského příspěvku 7 600 Kč. Tuto variantu si volí rodiče nejčastěji. Ze zákona musí totiž zaměstnavatel držet rodiči dítěte pracovní místo po dobu právě tří let a umístit dítě dříve do školky je téměř nemožné. Většina rodičů si chce i rodičovskou dovolenou dostatečně užít.
  • Při čtyřleté variantě je měsíční rodičovský příspěvek 7 600 Kč v prvních devíti měsících a poté již pouze 3 800 Kč. Čtyřletá varianta je nejméně finančně výhodná. Proto si rodičovskou dovolenou na čtyři roky volí zpravidla pouze rodiče, kteří nemají jinou možnost. Čtyřletá varianta je povinná např. pro nezaměstnané maminky.

Výběr varianty nelze měnit zpětně

Délku pobírání rodičovského příspěvku a s tím související výši rodičovského příspěvku je možné zvolit pouze v rozhodných obdobích. O dvouletou variantu čerpání rodičovského příspěvku je nutné zažádat nejpozději do konce měsíce následujícího po měsící, ve kterém dítě dosáhlo věku 22 týdnů. Pro tříletou variantu je nutné se rozhodnout do konce 9. měsíce věku dítěte. Kdo si včas nezažádá, ten bude ze zákona pobírat rodičovský příspěvek čtyři roky, což je finančně nejméně výhodná varianta. Jakmile se rodiče rozhodnou pro volbu délky pobírání rodičovského příspěvku, tak již nelze toto rozhodnutí změnit ani uplatňovat zpětně. A to ani v případě střídání rodičů v pobírání rodičovského příspěvku.

Dvě malé děti = jeden rodičovský příspěvek

Mnoho rodičů plánuje mít dvě děti, a to v krátkém časovém rozestupu po sobě. Rodičovský příspěvek lze však v daném časovém období pobírat vždy jenom jeden.

  • Přestože je např. nezaměstnaná maminka na rodičovské dovolené s dvouletým synem a čerpá čtyřletou variantu pobírání rodičovského příspěvku a narodí se jí druhé miminko, tak bude nadále pobírat pouze jeden rodičovský příspěvek. Narozením druhého dítěte totiž ze zákona nárok na rodičovský příspěvek na starší dítě zanikne a maminka bude pobírat rodičovský příspěvek pouze na mladší dítě. Je však nutné narození druhého dítěte všas nahlásit na místně příslušný úřad práce a současně si zažádat o rodičovský příspěvek na druhé dítě. Kdyby tak maminka neučinila, tak by ji mohl vzniknout neoprávněný přeplatek, který by musela vrátit.
  • Zaměstnaná maminka by nejdříve pobírala mateřskou na druhé dítě ve stejné výši jako u prvního dítěte (je zpravidla vyšší než rodičovský příspěvek, když je náhodou nižší tak se dorovnává do výše rodičovského příspěvku) a teprve poté by pobírala rodičovský příspěvek na druhé dítě.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí