ČR loni získala z EU o rekordních 47 mld. Kč více, než zaplatila

štítek Stalo se přečtete do minuty

Česká republika loni získala z rozpočtu Evropské unie o 47,3 miliardy korun více, než do něj odvedla. Od vstupu Česka do EU jde o nejlepší výsledek. Za nárůstem stojí zejména rostoucí čerpání ČR z rozpočtu EU, zatímco odvody Česka do evropského rozpočtu se zvyšují mírným tempem. ČTK to dnes sdělilo ministerstvo financí.

Loni ČR obdržela z unijního rozpočtu 84,4 miliardy korun a odvedla do něj 37,1 miliardy korun. Česko tak zůstalo stejně jako v předchozích letech čistým příjemcem peněz z EU.

„V loňském roce jsme dosáhli nejlepšího výsledku od vstupu do EU. Jsem potěšen, že se neustále zlepšuje čerpání z evropských fondů,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Největší část příjmů připadá na Fond soudržnosti a strukturální fondy, odkud stát loni získal 55,5 miliardy korun, což jsou téměř dvě třetiny veškerých příjmů. Příjmy ze společné zemědělské politiky dosáhly loni 26,4 miliardy ko­run.

Celkově od vstupu do EU zaplatila ČR do rozpočtu EU 219,6 miliardy korun a získala 364,4 miliardy korun. „Kladné saldo čisté pozice České republiky ve vztahu k rozpočtu EU tak souhrnně dosáhlo 144,8 miliardy korun,“ uvedlo MF.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí