MMR vypsalo tendr na poradenskou službu k IT zakázkám

štítek Stalo se přečtete do minuty

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) vypsalo dva dny před Vánocemi tendr na poradenskou službu, která mu bude dodávat expertní posudky ke složitým IT zakázkám. Vítěz soutěže za dva miliony korun by měl být znám do konce ledna. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny (HN). MMR tak udělalo první krok k zásadní reformě systému zadávání veřejných zakázek.

Oponenti budou mít za úkol úřadu vedenému ministrem Kamilem Jankovským (VV) říct, zda soutěž není ušita na míru jedné firmě či zda ministerští úředníci dobře napsali zadávací dokumentace, píše deník.

„Oponenturu vyzkoušíme příští rok, už teď se připravuje dokumentace k výběrovému řízení na nový monitorovací systém strukturálních fondů Evropské unie, tam půjde o stovky milionů,“ řekl deníku Jankovský. Podle něj ale není pravděpodobné, že by se nezávislí experti používali u jiných než IT tendrů.

„Zvažujeme, že oponentury zapracujeme i do novely zákona o veřejných zakázkách, kterou chceme poslat do sněmovny v druhém čtvrtletí příštího roku,“ dodal ministr.

Novela je jedním z největších protikorupčních opatření, která vláda premiéra Petra Nečase (ODS) slibuje. Od ledna 2012, kdy by měla začít platit, klesne na polovinu cena povinně zveřejňovaných zakázek, hlavním hodnotícím kritériem bude cena, úřady budou zveřejňovat členy komisí a publikovat zápisy z jejich porad, na internet by se měly dostávat i smlouvy, které stát s vítězi tendrů uzavře.

Spolu s ministerskými úředníky se na novele podílejí odborníci z Platformy pro transparentní veřejné zakázky, kterou dala na jaře dohromady Americká obchodní komora, napsaly dnešní HN.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí