Praha 1 schválila rozpočtové provizorium na příští rok

štítek Stalo se přečtete do minuty

Zastupitelé Prahy 1 schválili rozpočtové provizorium na příští rok. Počítá s příjmy 680,5 milionu korun a s výdaji 685,5 milionu. To je zhruba polovina částky rozpočtu schváleného na tento rok. Řádný rozpočet městská část přijme na svém únorovém nebo březnovém zasedání. Praha 1 patří k jedněm z nejbohatších městských částí.

Na začátku příštího roku bude hospodařit podle rozpočtového provizoria ze dvou důvodů, uvedl zástupce tajemníka Zdeňka Kováříka. A to kvůli změně politického vedení městské části, které ještě nestihlo připravit nový rozpočet, a také kvůli tomu, že hlavní město přijme svůj rozpočet až v únoru. Do té doby podle Kováříka městská část nemůže řádný rozpočet schválit.

Praha 1 se rozhodla, že do rozpočtového provizoria nezačlení úspory z minulých let. Na běžné výdaje zatím městská část počítá s 651,5 milionu korun, na investice se 34 miliony. Investiční oblast ale bude nutné podle Kováříka posílit. „Tato částka je nedostačující, rada na tom již pracuje,“ řekl. Bude podle něj nutné zapojit část prostředků naspořených v minulých letech.

Před rokem zastupitelé schválili rozpočet na letošní rok s příjmy 1,291 miliardy korun a výdaji 1,296 miliardy korun. To bylo zhruba o 280 milionů méně než v roce 2009. Rozpočtové provizorium je úspornější kvůli nízkým investicím, ty ale budou pravděpodobně navýšeny. Počítá ale také s úsporami v běžných výdajích. Podle Kováříka nejde o plošné škrty, peníze nebyly například přiděleny na různé studie.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí