Brusel slibuje, že odstraní přeshraniční daňové překážky v EU

přečtete do minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Brusel slibuje, že odstraní daňové překážky, na které lidé narážejí v jednotlivých státech Evropské unie. V půlce příštího roku tak Evropská komise hodlá přijít například s návrhy pro zjednodušení pravidel týkajících se přeshraničního dědění.

Brusel také přislíbil vyřešit otázku dvojího zdanění, s kterým se lidé mohou setkat například v případě, kdy se přemísťují s vozem zaevidovaným v jedné zemi do jiného státu EU. V roce 2012 by podle slibů komise měl spatřit světlo světa návrh na změny pravidel pro přeshraniční danění dividend.

„Komise hodlá vystupňovat svou činnost, aby pomohla členským státům více sladit daňové systémy, a navrhnout konkrétní opatření, aby se zabránilo vzniku daňových problémů pro občany EU,“ uvedla komise v prohlášení.

Daňová problematika představuje oblast, kterou si členské státy velmi obezřetně hlídají před přílišnými zásahy ze strany Bruselu do jejich systémů. Komise tak bude muset postupovat velmi citlivě.

Jako příklad překážek, které lidé nyní v EU mají, je nakupování přes internet. Jde třeba o složitá pravidla pro daň z přidané hodnoty a oznamovací povinnosti. Kvůli tomu jen pouhých sedm procent zobchodovaného zboží představují nákupy přes internet z jiného členského státu „sedmadvacítky“.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí