Slovensko omezí podporu solárních elektráren

štítek Stalo se přečtete do minuty

Slovensko omezí podporu výrobců elektřiny z obnovitelných zdrojů. Změny, které mají přispět k tlumení tlaků na zdražení elektrické energie, se dotknou zejména solárních elektráren. Snížení podpory kritizovala Slovenská asociace fotovoltaického průmyslu, podle které to bude znamenat omezení rozvoje výroby elektřiny ze sluneční energie. V Česku se chystá zvláštní zdanění elektřiny ze solárních elektráren.

Slovenský parlament dnes souhlasil s tím, aby plný nárok na výhodnější podmínky měly solární elektrárny jen do výkonu 100 kilowattů a umístěné na budově. To by patrně mělo omezit investice do tohoto druhu výroby například na zelené louce. Předlohu připravil poslanec vládní strany SaS, jenž nutnost omezení podpory odůvodnil mimo jiné vysokými výkupními cenami a zlevněním technologie na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Asociace fotovoltaického průmyslu upozornila, že schválené změny výrazně omezí rozvoj sektoru v zemi. Poznamenala, že už v současnosti je vyčerpán loni stanovený limit na výstavbu těchto elektráren do celkového výkonu 120 megawattů. „To v praxi znamená úplné zastavení pozemních instalací do konce roku 2012,“ poznamenala asociace.

Na schválení nových pravidel zvýhodňování výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů čeká energetický regulační úřad ÚRSO, který kromě jiného rozhoduje o nastavení cen energií pro domácnosti. Úřad už dříve uvedl, že výraznější změny cen elektrické energie v příštím roce neočekává, většina složek koncové ceny totiž klesne. Podstatný podíl na výrobě elektřiny v zemi mají atomové a tepelné elektrárny.

Výhodnější podmínky pro obnovitelné zdroje elektřiny přilákaly investory také do Česka. Parlament již souhlasil se zdaněním solárních elektráren, což má zabránit skokovému zdražení elektřiny. Podle nedávného odhadu Energetického regulačního úřadu celkový instalovaný výkon solárních zdrojů do konce roku přesáhne 1800 megawattů.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí