V ČR stávkují státní zaměstnanci, některé školy a úřady zavřely

štítek Stalo se čtení na 3 minuty

V České republice dnes začala celodenní stávka státních zaměstnanců, kterým se nelíbí vládní mzdové úspory. V krajích proti nim protestují tisíce lidí, některé mateřské a základní školy, jídelny, knihovny a úřady tak zůstaly ráno uzavřené. Na většině pracovišť ale lidé stávku nepocítí, tamní zaměstnanci se k protestu připojili jen symbolicky. Například v Chebu vyšly tři stovky lidí vyjádřit svůj nesouhlas už i do ulic. Po poledni se pak stávkující sejdou na náměstích 21 českých městech.

Podle odborářů se v celé zemi stávky aktivně zúčastní 100.000 lidí, podobný počet zaměstnanců stávku podpoří. Ve veřejné sféře pracuje asi 650.000 lidí. Prezident Václav Klaus si ale myslí, že odboráři chtějí stávkou odčinit jen to, že neprotestovali, když se problém veřejných financí rozbíhal. Zadlužení státu se podle něj mělo řešit už dávno a na jeho vyřešení je třeba hlubších reforem, a ne jen částečných škrtů.

Jako první se do stávky zapojili pracovníci desítek zdravotních zařízení, řada z nich dnes pracuje ve víkendovém režimu. Akutních pacientů se tedy akce nedotkne. Pouze tam na dnešek neobjednávali pacienty a neplánovali operace. Následně se připojily školy a úřady. Později má být protest patrný i v kulturních zařízeních.

Zřejmě největší účast zatím hlásí Moravskoslezský kraj, kde se k protestu podle odhadů odborů připojilo až 12.000 lidí, zhruba polovina jich je ze školství. Ke stávce se přihlásilo 295 školských zařízení, z toho 192 je zcela uzavřených. Stávkuje se i na soudech, katastrálních úřadech, správách sociálního zabezpečí a zcela uzavřeny zůstaly i některé městské úřady.

V Praze se ke stávce zatím symbolicky připojili někteří zdravotníci a záchranáři. Uzavřeno zůstane několik školních jídelen hlavního města, stávkovat budou i zaměstnanci některých soudů. V krajích bude stávkovat zřejmě více lidí než v metropoli.

Ve středních Čechách se už zapojilo 31 škol, tedy 450 zaměstnanců. Další pedagogičtí pracovníci protest podporují. Do práce nepřišlo ani 2000 úředníků. Naopak nemocnice by měly fungovat bez omezení.

V Pardubickém kraji zůstalo uzavřeno kolem 50 škol a školských zařízení. Další školy omezily svůj provoz, neboť jsou mimo provoz jejich školní jídelny. Pro veřejnost je uzavřen i městský úřad v Chrudimi a připojila se část soudních zaměstnanců.

V Karlovarském kraji stávka zasáhne asi nejvýrazněji Cheb. Zůstaly tam uzavřeny všechny mateřské školy, vařit se nebude ani v jídelnách základních škol. Na radnici v Chebu se do stávky přihlásilo 170 pracovníků z celkových 206. Naopak Karlovarská krajská nemocnice provoz nijak neomezí. Jídelny základních škol budou uzavřeny i na některých školách v Sokolově.

V Ústeckém kraji se připojily hlavně školy a úřady. V Litoměřicích a Žatci neotevře katastrální úřad, v Děčíně stávkují pracovníci úřadu práce. Většina dalších úřadů a škol se k protestu připojí jen částečně nebo symbolicky.

Také v Libereckém kraji je stávka hlavně symbolická. Zavřeno je jen několik škol a mateřinek. Omezený je provoz pobočky krajského soudu, kde museli soudci kvůli stávce zapisovatelek a soudních úředníků zrušit projednávání trestních kauz. Obdobně symbolicky stávkují i v Královéhra­deckém kraji, kde zůstala zavřená snad jen Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové a některé školní jídelny.

Podobné je to i na jihu Čech, kde většina lidí protestuje symbolicky. Zavřeno je šest z deseti katastrálních úřadů a několik základních a mateřských škol a školních jídelen

Na Vysočině stávka zastavila provoz ve čtyřech školských zařízeních a na katastrálních úřadech v Jihlavě a Havlíčkově Brodě. Účast ve stávce ohlásilo i necelých pět procent ze 420 zaměstnanců krajského úřadu. Kolem 30 školských zařízení z celkem 523 v kraji Vysočina má omezený provoz, 370 pracovníků nepřišlo do práce.

Na jižní Moravě je kvůli stávce zavřeno 59 škol. Dalších 77 školských zařízení bude fungovat jen omezeně. Zavřené jsou i katastrální ú­řady.

V Olomouckém kraji se připojili zaměstnanci škol, zdravotníci i pracovníci krajského soudu. Přímo se do ní zapojilo 13 školských zařízení. Deset pracuje v omezeném provozu, tři jsou zavřená úplně.

Ve Zlínském kraji zůstala zavřená čtyři školská zařízení na Uherskohradišťsku. V dalších 41 organizacích školákům nenavaří a neuklidí.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí