Manpower: I nadále chce více firem propouštět, než nabírat

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Tuzemské podniky plánují i v prvním čtvrtletí 2011 více zaměstnance propouštět, než nabírat nové. Nejoptimističtěji se pro zaměstnance vyvíjí situace ve zpracovatelském průmyslu. Vyplývá to z výsledků studie Manpower Index trhu práce, které byly mírně horší než ve výhledu pro poslední čtvrtletí 2010. Průzkum se uskutečnil mezi 750 českými firmami v listopadu.

Zatímco čtyři procenta procenta zaměstnavatelů očekávají nárůst počtu pracovních sil, devět procent jich předpovídá snížení pracovních sil a 82 procent nepředpokládá žádné změny. Čistý index trhu práce tak činí minus pět procent. Je tedy o pět procent více firem, které budou propouštět, než firem, které budou zvyšovat počet zaměstnanců. V předchozím čtvrtletím byl index minus dvě procenta. Před rokem činil minus šest procent.

„Zaměstnavatelé ve většině sektorů jsou nadále velmi opatrní v nabírání nových zaměstnanců. Pracovní trh už delší dobu stagnuje, oživení je jen velmi opatrné. Domníváme se ale, že díky rostoucím náborům ve zpracovatelském průmyslu by v prvním čtvrtletí 2011 nezaměstnanost opětovně růst neměla“, uvedla generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová.

V devíti odvětvích z deseti předpovídají zaměstnavatelé pro první čtvrtletí 2011 negativní náborové prostředí. Nejpesimističtější vývoj se očekává v zemědělství, myslivosti, lesnictví a rybolovu, kde se čistý index trhu práce propadl na minus dvacet procent. Špatné vyhlídky na práci dále hlásí odvětví ubytování a stravování a stavebnictví, které dosahuje nejnižší hodnoty od začátku průzkumu ve druhém čtvrtletí 2008. Obě mají hodnotu indexu minus devět procent. Zpracovatelský průmysl má index plus pět procent.

Na Moravě se zájemci o práci setkají s malou šancí na nové zaměstnání, index tam je minus 13 procent. Negativní náborové plány hlásí také zaměstnavatelé v Čechách, kde je index v hodnotě minus pět procent. Trh práce v Praze bude v nadcházejícím čtvrtletí stagnovat, index je zde na nule. V porovnání s minulým čtvrtletím se náborové příležitosti v Čechách mírně zlepšily o tři procentní body, avšak zaměstnavatelé na Moravě hlásí pokles o devět procentních bodů a v Praze o osm bodů.

Téměř 64.000 zaměstna­vatelů ve 39 zemích a oblastech světa se zúčastnilo průzkumu, který sleduje předpokládané trendy v oblasti náboru zaměstnanců pro období leden až březen 2011. Zaměstna­vatelé ve 32 z 39 zemí a oblastí očekávají, že v následujícím čtvrtletí budou v různé míře zvyšovat počet svých pracovníků. Nejoptimističtější jsou zaměstnavatelé v Indii, Číně, Brazílii a Turecku. Naopak nejpesimističtější je předpověď náborových plánů v ČR, Řecku, Rakousku a Irsku.

Manpower zhotovuje průzkum pro USA od roku 1962. Průzkum je považován za indikátor trendů na trhu práce. V dalších zemích má však průzkum pouze krátkou historii, většina z nich byla zahrnuta do průzkumu teprve v minulém desetiletí.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí