Obce by mohly v rámci nového zákona získat peníze na úklid sněhu

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Obce by podle nového zákona o rozpočtovém určení daní (RUD), který chystá vláda, mohly mít podíl na daňových výnosech i podle své nadmořské výšky. Důvodem jsou náklady na úklid sněhu v zimním období. Uvedl to dnes ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) na finanční konferenci Svazu měst a obcí.

„Rozpočtové určení daní by se mělo odvíjet od toho, co vše má obec nebo město na starosti,“ uvedl Fuksa. Zohlednit při rozdělování peněz by se měl například počet škol a žáků, plocha veřejné zeleně, délka obecních komunikací, přírodní specifika a znevýhodnění i rozsah výkonu státní správy obcemi.

Toto kriterium odmítl místopředseda sněmovního podvýboru pro územní financování Vladislav Vilímec (ODS). Podle něj nelze směšovat daňové výnosy obcí s financováním státní správy. Stát si podle poslance musí zaplatit náklady na státní správu, kterou si u obcí objedná. Nejpozději od roku 2012 by je měl platit minimálně z 95 procent.

Pro příští rok mají obce na výkon státní správy dostat z rozpočtu o 1,9 miliardy korun, tedy o 17,6 procenta méně. Podle ředitele odboru státního rozpočtu ministerstva financí Karla Tylla je to fakticky návrat před rok 2010, neboť letos měly obce na státní správu o dvě miliardy korun více než loni. Obce by ale měly dostat vyšší daňové příjmy ve výši až 3,4 miliardy korun hlavně díky zdanění státního příspěvku na stavební spoření nebo výsluh.

Nový zákon by měl finančně pomoci zejména menším městům, a to na úkor hlavně Brna, Ostravy a Plzně. „Celkem by se mělo přerozdělit od dvou do čtyř miliard korun. Nejvíce by si pomohla malá města mezi 5000 až 10.000 obyvateli,“ řekl týdeníku Ekonom ředitel odboru financování územních rozpočtů ministerstva financí Jan Zikl.

Z dalších plánů vlády Fuksa jmenoval mimo jiné analýzu možností zavedení mýtného pro nákladní dopravu na silnicích nižších tříd, zjednodušení administrativních nároků na stavby dopravní a technické infrastruktury nebo dokončení restitucí, které blokují pozemkové úpravy nebo budování protipovodňových opatření.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí