Opava vyhlásila rozpočtové provizorium, městu chybí 400 milionů

štítek Stalo se přečtete do minuty

Opavský magistrát bude v úvodu roku 2011 hospodařit v rozpočtovém provizoriu. To schválila rada města. Radnici v pokladně schází přibližně 400 milionů korun nutných pro pokrytí spoluúčasti na již zahájených projektech placených z evropských fondů. Nedostatek peněz chce vedení města vyřešit úvěrem. ČTK o tom informoval mluvčí magistrátu Milan Freiberg.

„Rozpočtové provizorium z praktického hlediska pro město znamená to, že jsme schválili pouze plán, který ještě dozná změn. Rozpočet nemůže být schválen se schodkem. Teď musíme najít formu pokrytí nákladů rozjetých akcí a až poté můžeme rozpočet definitivně schválit,“ uvedl náměstek primátora Dalibor Halátek (SOS pro Opavu).

Magistrátu například chybí peníze na opravu Tyršova stadionu, Domu umění, kulturního domu Na Rybníčku či Slezského divadla nebo revitalizaci sídliště Kateřinky. „Musíme najít finance na spoluúčast města v těchto projektech,“ uvedl primátor Zdeněk Jirásek (ČSSD). Podle něj jde o akce, které jsou smluvně vázány a nelze je přerušit. Vedení města zvažuje pokrytí chybějící spoluúčasti vhodným úvěrem.

Město však podle Jiráska není předluženo. „Podle mého soudu ale stojí na prahu pasti předluženosti,“ poznamenal Jirásek. Aktuální dluh města činil ke 30. září 487 milionů korun a roční splátka se pohybuje okolo 66 milionů.

Vedení radnice předpokládá, že v roce 2011 bude město hospodařit s příjmy a výdaji ve stejné výši jako letos, tedy s částkou okolo 900 milionů korun. Návrh rozpočtu už radní schválili. „V původním návrhu chybělo 47 milionů. Po úpravách je ale rozpočet již vyrovnaný,“ řekl Freiberg.

To potvrdila i náměstkyně Pavla Brady (SOS pro Opavu). „Výdaje pro rok 2011 jsme se snažili udržet na úrovni výdajů roku 2010. Tam, kde byly požadavky na navyšování, jsme už dále nenavyšovali,“ Brady. Podle jejích slov se to týká některých příspěvkových a rozpočtových organizací města jako například Technických služeb, Dopravního podniku města Opavy nebo Opavské kulturní organizace.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí