Summit G20 bude jednat o měnách a globálních nerovnováhách

štítek Stalo se čtení na 3 minuty

Nejvyšší představitelé dvacítky ekonomicky nejvýznamnějších zemí světa G20 se ve čtvrtek a v pátek sejdou v Soulu k jednáním, která by měla odvrátit záměrné devalvace měn a hrozbu „měnových válek“. Lídři včetně amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho čínského protějšku Chua Ťin-tchaa by měli rovněž pokročit k dohodě o způsobu řešení otázky obchodních nerovnováh ve světové ekonomice. Celý summit však zřejmě budou provázet divoké protesty místních zkušených demonstrantů, ale také spory o plán Washingtonu podpořit americkou ekonomiku mohutným tištěním peněz.

Pozorovatelé nepředpokládají, že by se summit dohodl na nějakých konkrétních cílech pro přebytky a deficity obchodních a platebních bilancí. To sice před posledním kolem globálních finančních schůzek prosazovaly Spojené státy, narazily však na silný odpor zejména Číny a Německa. Žádné pevné cíle se nečekají ani u snižování rozpočtových deficitů, měnové politiky nebo politiky směnných kurzů.

Šéfové vyspělých ekonomik a největších zemí s rozvíjející se tržní ekonomikou tak zřejmě potvrdí v ekonomice hlavně to, na čem se již shodly přípravné schůzky ministrů financí G20 a Rady pro hospodářskou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC). Finanční trhy větší nervozitou před summitem zřejmě trpět nebudou, protože žádný dramatický posun se na summitu nečeká.

Hlavním výsledkem bude asi shoda na nutnosti přejít ke kurzům „určovaným tržně“. Na předešlém summitu v Torontu doporučení v tomto směru znělo přejít na „tržně orientované“ kurzy. Podle toho, na čem se dohodli ministři financí, se lídři také shodnou, že se jejich země vyhnou devalvacím, které by je zvýhodňovaly v zahraničním obchodě.

Summit by také měl potvrdit nová globální pravidla kapitálové přiměřenosti bank známá jako „Basilej III“. Ta se stanou milníkem v globální finanční regulaci a měla by posílit ochranu finančního systému před hlubokou finanční krizí, jaká vypukla v roce 2008. Základy k dohodě by mohly vzniknout u problému systémově důležitých finančních institucí, které jsou „příliš velké na to, aby padly“.

Pozorně se bude sledovat zejména pokračování sporu mezi Spojenými státy a Čínou, kterou Washington už dlouho obviňuje z toho, že udržováním uměle nízkého kurzu měny nekale zvýhodňuje svůj vývoz a s jeho pomocí dosahuje obrovských přebytků. Čína proti tomu v poslední době přichází s kritikou amerických opatření na podporu ekonomiky, zejména plánu z minulého týdne, v jehož rámci chce americká centrální banka (Fed) nakoupit vládní dluhopisy za 600 miliard dolarů (10,6 bilionu Kč). To povede podle Pekingu k destabilizaci finančních trhů, protože nadbytečná likvidita ještě zvýší toky „horkých peněz“ do rozvíjejících se ekonomik, kde zvyšuje kurzy měn.

Plán Fedu ostře kritizují i další mladé tržní ekonomiky jako Brazílie nebo Jihoafrická republika, ale i Rusko. Z vyspělých zemí na politiku Fedu útočí zvláště ostře Německo, jehož činitelé tuto politiku označují za bezradnou a škodlivou pro věrohodnost USA,. Kontroverzní plán Fedu sjednotil ostatní země skupiny do té míry, že G20 začíná podle agentury Reuters vypadat spíše jako G19 plus 1.

Čeká se, že Obama bude stimulační politiku Fedu na summitu obhajovat. „Mandátem Fedu i mým je zajistit růst naší ekonomiky. A to nebude dobré jen pro Spojené státy, bude to dobré i pro svět jako celek,“ řekl Obama v neděli na návštěvě Indie.

Očekává se, že summit bez problémů přijme dosavadní návrhy programu rozvojové pomoci G20, které vypracovala korejská vláda. Soul přišel s osmipilířovým víceletým plánem podpory rozvoje chudých zemí, který byl přijat vstřícně a nyní se bude mluvit o finančních cílech pro dárcovské země.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí