HN: Na opravy panelových domů dá stát půl miliardy korun

štítek Stalo se přečtete do minuty

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) našlo přesuny ve vlastním rozpočtu a ve spolupráci s dalšími rezorty půl miliardy korun pro program Nový panel Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB), z něhož se financují opravy bytových domů. Rozpočet ministerstva na rok 2011 přitom s těmito dotacemi původně vůbec nepočítal. S odvoláním na ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (VV) to uvedly dnešní Hospodářské noviny (HN).

Jankovský míní, že program Panel je z hlediska budoucnosti prospěšný, přinejhorším fiskálně neutrální. „Proto jsme hledali prostředky, abychom i v příštím roce mohli program spustit. Jednorázově jsme schopni poskytnout dotace půl miliardy korun na opravy domů zhruba s 20.000 byty,“ řekl deníku ministr.

Podle Tomáše Fendrycha, prezidenta sdružení Centrum regenerace panelových domů, je ale tato částka nedostatečná. Odhadl, že minimálně je potřebná miliarda, optimálně tak čtyři miliardy korun dotací ročně. Dotace úroků úvěrů programu Panel za devět let dosáhly 11,8 miliardy korun a pomohly opravit 334.000 bytů. Náklady oprav přesáhly 58 miliard korun.

Loni stát dotoval úroky z úvěrů na revitalizaci panelových domů částkou 2,6 miliardy korun. Letos se dotace kvůli globální krizi snížily na jednu miliardu korun, která se do 13. srpna rozdělila mezi 700 projektů. Pak se příjem žádostí zastavil, píše deník.

Program Panel byl zahájen v roce 2001. Zahrnoval dotace úroků z úvěrů na projekty zateplení panelových domů. Cílem programu bylo motivovat vlastníky domů, což jsou především obce a bytová družstva, k celkové rekonstrukci, modernizaci a zateplení celých domů.

Z celkových 3,8 milionu bytů v Česku je v panelových 1,21 milionu a v ostatních domech 960.000 bytů. Z panelových domů byla celková rekonstrukce včetně zateplení dokončena u 35 procent, v nepanelových domech u pěti procent. Celkem zbývá dokončit nebo zahájit rekonstrukce u 1,8 milionu bytů. Investiční dluh odhaduje SFRB na 570 miliard korun, napsaly dnešní HN.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí