Nečas:Zemědělci nemohou počítat s plným dorovnáním přímých plateb

štítek Stalo se přečtete do minuty

Čeští zemědělci nemohou v příštím roce počítat s plným dorovnáním přímých plateb. Na dnešní tiskové konferenci to uvedli premiér Petr Nečas a ministr zemědělství Ivan Fuksa. Přímé platby jsou nejvýznamnější zemědělskou dotací a Agrární komora hrozí protesty, pokud stát letos touto formou nevyplatí aspoň tři miliardy korun.

Stejně jako jejich kolegové z dalších zemí, které vstoupily do EU v roce 2004 a později, pobírají čeští zemědělci na dotacích z EU stále méně peněz než farmáři v původních členských státech. To je na společném unijním trhu znevýhodňuje. Úrovni dotací ve starých členských státech se mohou tuzemští farmáři přiblížit právě díky platbám z národních rozpočtů, známým také pod jménem top-up.

Podle smluv dojednaných před vstupem ČR do EU by stát farmářům v roce 2011 mohl vyplatit až 4,8 miliardy korun. V návrhu rozpočtu pro příští rok je však v této kolonce kvůli úsporám zatím nula. Prezident Agrární komory Jan Veleba nedávno pohrozil možnými protesty zemědělců v ulicích, pokud jim stát nevyplatí alespoň tři miliardy korun.

Agrárníci pravděpodobně tento měsíc uspořádají v pražské Lucerně celostátní shromáždění zemědělců. „Lucerna je určitý symbol. Když nám bylo těžko, jsme se tam scházívali,“ uvedl již dříve Veleba. „Chceme tam pozvat předsedu vlády, ministra financí (Miroslava Kalouska) a samozřejmě ministra zemědělství,“ doplnil. Zemědělci zástupce státu chtějí přesvědčit o nutnosti navýšení rozpočtu. Pokud ani toto setkání zvýšení dotací nepřinese, je podle Veleby pravděpodobné, že by farmáři přešli k protestům.

Dorovnání přímých plateb je pro zemědělce velmi citlivé téma, kvůli němuž do ulic vyšli už v minulosti. Například loni v prosinci jich proti plánovanému krácení plateb v Praze demonstrovalo na 4000. Sněmovna následně především hlasy levicových poslanců přidala do rozpočtu MZe 1,5 miliardy korun, jak rolníci požadovali.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí