Sněmovna dnes nesnížila platy ústavních činitelů

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Vláda dnes v Poslanecké sněmovně podle očekávání neuspěla s návrhem na rychlé schválení zákona, který počítá se snížením platů ústavních činitelů. Proti schválení už v prvním čtení se postavili poslanci ČSSD. Návrh tak čeká klasická legislativní cesta, poslanci ho dnes vyslali do druhého čtení. Novela zákona počítá s tím, že se platy politiků sníží o pět procent a zůstanou stejné do roku 2014.

Základní plat poslanců a senátorů by tak měl v příštích letech dosahovat asi 56.000 korun. To je o 3000 méně než letos. Předloha se týká i soudců a státních zástupců, soudcům by se měly platy snížit pouze pro příští rok. Nyní se návrhem bude zabývat rozpočtový a ústavně-právní výbor.

Někteří poslanci návrh kritizovali kvůli tomu, že obsahuje další snížení platů státních zástupců. Nelíbí se jim, že soudcům platy neklesají, neboť se za ně vždy postavil Ústavní soud a stát jim musel platy opět dorovnat, zatímco u státních zástupců to tak není. Podle stínového ministra vnitra Jeronýma Tejce (ČSSD) budou platy zástupců v roce 2015 na úrovni platů v roce 2005.

„Vychází to tak, že reálný propad platů (státních zástupců) by měl být asi 26 procent, zatímco jiným zaměstnancům ve veřejné sféře plat klesne o deset procent,“ uvedl během jednání Tejc. Doplnil, že státní zástupci by tak mohli odcházet kvůli nejistým platovým podmínkám v budoucnosti do soukromého sektoru. „Problém nastává, když státní zástupce přejde na druhou stranu a bude jako advokát pomáhat těm, kteří stojí proti státu, páchají daňové úniky a další trestnou činnost,“ řekl Tejc.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) k tomu uvedl, že začátkem příštího roku přeloží další novelu, která bude obsahovat dlouhodobou úpravu odměňování státních zástupců, aby nebyli poškozováni.

Pokud bude novela o krácení platů ústavních činitelů schválena, sníží se platy poslanců, senátorů, prezidenta a ministrů o pět procent na celé volební období, čili do roku 2014. Vycházet se u nich ovšem má z letošních mezd, které jsou oproti roku 2009 nižší o čtyři procentní body. Jejich platová základna má být podle návrhu na úrovni 51.731 korun. I u nich se při výpočtu platu základna násobí příslušným koeficientem podle vykonávané funkce. Například základní plat poslance či senátora by se měl snížit o 3000 korun, základní plat ministrů by pak měl klesnout ze 112.500 na 106.800 korun.

U soudců má v příštím roce platová základna dosahovat 54.005 korun a od roku 2012 do roku 2014 bude ve výši 56.849 korun. To znamená, že příští rok by měl po vynásobení koeficientem 0,88 nejnižší základní plat soudce okresního soudu dosahovat cirka 47.600 korun a poté by se měl zvýšit na cirka 50.100.

U státních zástupců má následující čtyři roky činit platová základna 46.660 korun. To znamená, že by základní platy státních zástupců s nižší než pětiletou praxí u okresního státního zastupitelství byly na úrovni asi 41.100 korun.

Pokud bude návrh platit, stát tak v příštím roce ušetří asi 156,3 milionu ko­run.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí